НЕОН

27 април / 20:00 /ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс
пл. България 1, Национален Дворец на Културата(в подлеза срещу фонтаните)

Гараж колектив

НЕОН
бурлеск пърформанс

Автори: Жана Пенчева, Александар Георгиев и Ирена Цветанова
Изпълнение: Жана Пенчева, Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Художник: Ралица Тонева
Снимка: RUZHIN/ ACT Independent Theater Festival 2016

Продължителност: 60 мин.


Проектът „НЕОН“ е финансиран от Столична програма „Култура” за 2015 г. и по реда и при условията на Правилника за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас за 2015 г. „НЕОН“ е продуциран от Гараж Колектив и е част от резидентската програма на Derida Dance Center. Партньори: Сдружение „Хамалогика“, Нов български университет, Танц.БГ, Социален център – Бургас, Младежки културен център, Виж! Бургас, PowerFM, Предаване Ателие към БНТ.


„НЕОН“ е спектакъл, който се интересува от тялото, което предизвиква, провокира, флиртува и празнува себе си като форма на протест. Той е резултат от колективното авторство между Александар Георгиев – Аце (Македония/Швеция/България), Жана Пенчева и Ирена Цветанова, водени от интереса към кабаретния жанр бурлескa и неговия потенциал за въздействие. Те превеждат неговата еротичност в противоположностите между зрелищност и минимализъм, съзерцаване и съблазняване, разтваряйки пространство за утвърждаване на сетивното и чувствено преживяване.

„Накратко казано, НИЕ сме и „Неон“, и „Гараж Колектив“, и  Жана, и Ирена, и Аце, и какъвто и стил бурлеска да гледате, едно е сигурно – тя напълно ще ви съблазни…

Да, ти помириса Неон.
Той флиртува и е тялото на удоволствието.
Да, Неон е въздухът, който дишаш и тъкмо те докосна (…)

Номинация за наградата „Икар“ 2016 за съвременен танц и пърформанс

„Гараж колектив“ е колективна платформа, създадена през 2011 г. от петима независими артисти в съвременната танцова сцена. Те получават образование в Нов български университет, след което следват участия в редица международни уъркшопи и образователни програми като Spazio, Номадска танцова академия, DanceWEB, Tranzit Festival, Deltebre Dansa, 50 Days with Passing Through and Flying Low с Дейвид Замбрано и др. Екипът на „Гараж Колектив“ работи върху артистични практики и творчески проекти в сътрудничество с български и чуждестранни артисти, върху образователни програми, лаборатории и за развитието на съвременния танц.

 


Билети:  8 лв.