За нас

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” стартира през м. април 2008 г. в София като първият форум в столицата с този профил. Той възниква като част от усилията на балканската мрежа за съвременен танц “Номадска танцова академия” за популяризиране и развиване на съвременния танц и пърформанс в страните от Балканите, за да превърнат региона в един от неговите динамични центрове в Европа.

Специфичният фокус на фестивала е представянето на утвърдени и дебютиращи артисти, които развиват нови подходи към изкуството на танца, оригинални форми и авторски артистични практики между различни видове изкуства. Неговият фокус предизвиква интерес и признание не само в български, но и в международен контекст, което доказват устойчивите международни партньорства и редовните гостувания на специалисти на фестивала. Досега „Антистатик“ е представил на софийската публика повече от 80 представления на едни от най- иновативните и значими танцови артисти на българската и международна сцена. От 2015 г. той развива и стратегическо партньорство с платформата “Aerowaves” на едноименната международна танцова мрежа, оперирана за България от Derida Dance Center.

Освен артистична програма, всяка година форумът включва и образователен модул. Между 2008 – 2010 г. в рамките на фестивала се провежда балканската образователна програма “Номадска танцова академия”, а през 2012 г. в партньорство с Платформа „Нови драматургии“ стартира ежегодната образователна платформа “Без дистанция”, насочена към професионалисти и широката публика. В нейните рамки се утвърди формата за провеждане на разговор на публиката с артисти, както и серия от лекции върху актуални въпроси около настоящето и историята на съвременния танц. Организирани и проведени са над 10 работни ателиета на изтъкнати международни и български артисти както с професионални, така и за непрофесионални участници. Фестивалът непрекъснато се стреми да развива комуникацията си с публики и пръв въвежда нови формати за това като видео-въведения към представления от артисти, физически въведения във формата Warm up и др.

Фестивалът „Антистатик“ е активен и по отношение на застъпничеството за развитите на културните политики по отношение на съвременния танц както в български, така и в международен контекст. През 2009 г. той бе домакин на срещата на авторитетната европейска мрежа за съвременен танц “Jardin d’Europe”, сега „Life Long Burning“. През 2015 г. той се откри в рамките на първата по рода си в София Международна застъпническа среща за съвременен танц „Адвокати на танца“ под патронажа на г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София, част от поредицата застъпнически инициативи на балканската мрежа Номадска танцова академия, подкрепена от Програма „Култура“ на ЕС.

Фестивалът „Антистатик“ се стреми да представя съвременен танц в различни контексти и досега домакини на неговата артистична програма са били сцените на Младежки театър „Н. Бинев“, Театрална работилница „Сфумато“, Театър „Алма Алтер“ към СУ, Университетски театър към НБУ, Център за култура и дебат „Червената къща“, Нов театър – НДК, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Derida Dance Center и др.

Той е изградил трайни партньорства с международни културни центрове и посолства в България като Гьоте-институт България, Австрийско посолство в София и др. От 2011 г. Фестивал „Антистатик“ присъства в Календара на културните събития на Столична община.

Зад основаването на фестивала стоят екипите на Фондация „Брейн Стор Проджект“, Асоциация „Информбюро“ и Център за култура и дебат „Червената къща“. Той се организира пряко от артистите и продуценти Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев.