ВЕЧЕР НА МЛАДИТЕ ХОРЕОГРАФИ НА БАЛЕТ „АРАБЕСК

29 април / 17:00 / Държавен музикален и балетен център
бул. Васил Левски 100

ВЕЧЕР НА МЛАДИТЕ ХОРЕОГРАФИ НА БАЛЕТ „АРАБЕСК

Балет „Арабеск“ е единствената държавна трупа за модерен балет и съвременен танц, който се стреми да подкрепя развитието на млади български хореографи и да предоставя възможност за тяхното професионално израстване. През 2017 г. „Арабеск“ навърши 50-годишен юбилей и в неговите рамки разработи програма, представяща младите хореографи на трупата:


МОЕТО ВТОРО АЗ

Идея, хореография, костюми и осветление: Асен Наков
Музика: Станислав Генадиев
Участват: Даниела Иванова, Елена Китова, Елизабет Якимова, Петя Колева и Стефан Вучов

Времетраене: 25 мин.

В своята хореография по композиция на експериментатора в електронната музика Станислав Генадиев Атанас Наков се вглежда в двойствеността на човешката душа, във вътрешните колебания и възможността за създаване на приятелството. „Моето второ аз» е като вътрешен монолог на една личност, която се състои от множествено „аз-ове“, търсещ равновесието. Обречени на вечна неуловимост, могат ли другите да ни помогнат да постигнем вътрешен мир?

Асен Наков завърша балет в Държавното хореографско училище през 1995 г. и веднага се присъединява към трупата на „Арабеск“, където става премиер солист. В репертоара си има над 80 спектакъла. Работил е с български и международни хореографи като Елза Лимбах (САЩ), Уейн МакГрегър (Великобритания), Лиз Лий (Австралия), Християн Бакалов (Белгия/България), Мила Искренова, Боряна Сечанова и др. През 1999 г. получава наградата „Кристална лира“ за върхови постижения в танцовото изкуство за участието си в балетния спектакъл „Танго“,  хор. С. Ивелинов. В момента развива преподавателска и хореографска дейност, като със спектакъла си „Малки правила“ печели наградите на публиката и на журито на VIII конкурс за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова“.


EXIT

Идея, хореография и костюми: Филип Миланов
Музика: Добринка Табакова
Изпълнение: Александра Савова, Виктория Петрова, Петя Колева, Таня Кацарова, Валери Миленков, Васил Дипчиков

Времетраене: 26 мин.

“EXIT” се занимава с вечния конфликт между обществото и отделната личност, болезнено търсеща изход от налаганите от него ограничения. Всеки от нас е извършвал своите частични бягства, но има ли изход към пълната свобода? “EXIT” по музиката на една от най-интересните съвременни композиторки Добринка Табакова е носител на наградата на публиката и на международното жури на ІХ конкурс за съвременна хореография „Маргарита Арнаудова“, както и на наградата „ИКАР“ за съвременен танц.

Филип Миланов завършва „Театър на движението” в НАТФИЗ, както и обучителната програма Dance Port Derida на Derida Dance Center, след което става изпълнител в компанията. От 2012 г. е част от Балет „Арабеск“, където по-късно става от младите солисти в трупата. От 2014 г. се изявява и като хореограф. Реализира авторски проекти с различни трупи като Балет „Арабеск“, Държавна опера – Русе, Държавна опера – Стара Загора и Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ – Варна.


ПЪТЯТ МИ С ТЕБ

Идея, хореография и костюми: Ангелина Гаврилова
Музика: Макс Рихтер
Изпълняват: Петя Колева и Елизабет Якимова

Времетраене: 6 мин.

Ще вървим заедно до края, който ще ни настигне във време, различно за мен и за теб.

„Задъхан дует, търсене на опори, оглеждане в себе си, самота, отчуждение, но и приласкаване, интимно признание за необходимостта от близост, достигащо до кулминации, особено красиво изпълнено от все по-налагащата се с техническа прецизност и непосредствена артистичност Петя Колева и особено подходящата й партньорка Елизабет Якимова. Двете тела са сякаш една същност в дълбок конфликт със самата себе си, тъй като себепознанието се постига с цената на страдание и отчуждение…“ Петър Пламенов

Ангелина Гаврилова е дългогодишен солист на Балет „Арабеск, отличаващ се с ярко и дръзко артистично присъствие. Тя завършва „Балетна режисура”, преподавала е модерни танцови техники в НУТИ, като понастоящем води класове по съвременен танц в НМА „Проф . Панчо Владигеров”. Двукратен носител е на наградата за съвременна хореография от Среща на младите балетни изпълнители „Анастас Петров” в Добрич, както и на Международния балетен конкурс за юноши и деца „Малки звезди”. Номинирана е за наградата „Кристална лира” 2016  за оперно- танцовия спектакъл “ Севилският бръснар” с реж. Боян Иванов. Нейната миниатюра „Пътят ми с теб“ е селектирана за участие в Международния конкурс за съвременна хореография – Белград 2017.Билети за цялата вечер:  10 лв. / 12 лв.