САЛОМЕ

САЛОМЕ

15 май, 21 ч., Център за култура и дебат „Червената къща”

Кинестетик проджект (България)

САЛОМЕ

Хореография: Мирослав Йорданов
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Графичен дизайн: Георги Шаров
Изпълнение: Мирослава Захова

Саломе е юдейска царица, живяла през I в. пр. Хр. Тя се асоциира най-вече с танцуващата жена от Новия завет, чийто съблазнителен танц става причина за смъртта на Йоан Кръстител. Християнската традиция я изобразява като икона на фаталната сила на женската съблазън. Нейният образ не спира да занимава изкуството през вековете. Той попада в полето на интерес и на хореографа и визуалния артист Мирослав Йорданов. В последните си работи той изследва заряда за ексцес и функцията на тялото като убежище на желание в образи на културното въображение, добили статут на икони. В „Саломе” обект на интерес е женският образ Саломе от библейската притча до съвременни интерпретации. В представлението Мирослав Йорданов за трети път успешно си сътрудничи с младата изпълнителка Мирослава Захова, която се заявява като едно от интересните присъствия в съвременния български театър, танц и пърформанс.

Мирослав Йорданов е художник и психолог по образование, който работи в сферата на съвременния танц и визуалните изкуства.  Основател е на „Кинестетик проджект” и за шестте години от неговото съществуване той е развил разпознаваем почерк в българската танцова сцена. В него Мирослав Йорданов търси изобразителната и въздействена сила на крайни и гранични състояния на телесното. Той реализира поредица от камерни танцови работи, сред които “Echorche”  (2010) и „Медея” (2012). През 2014 г. основава във Варна фестивала за съвременен танц и алтернативни изпълнителски изкуства  “Vertigo”.

Представлението се реализира в партньорство с галерия „Графит“- Варна, „Фабрика 126“ – София, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и фонд „Култура“ на Община Варна

Билети: 8 лв.

Билети на касата на Червената къща, ул. Любен Каравелов 15