LLB 3 – 2024

17-ото издание на „Антистатик“ посреща двама артисти, участващи в две от програмните линии на европейския проект Life Long Burning (LLB3), иницииран от  водещи танцови организации от 12 държави в Европа. 

Capacity Grid

Лара Кортелини ще бъде един от гостите на 4-ото издание на българската танцова платформа в продължение на обмена между „Брейн Стор Проджект“ и danceWEB, Виена. Гостуването на младата танцова критичка и изследователка е част от програмната линия Capacity Grid на Life Long Burning (LLB3), представляваща иновативен неакадемичен образователен модел за млади и утвърждаващи се артисти. 

Артистична резиденция Creative Crossroad

Танцовият артист Джейсън Распильо, един от колабораторите на Анелийн Кепънс в представлението й “Blue Moon Spring, създадено в рамките на програмата “Creative Crossroads” към проекта “Life Long Burning” (LLB 3), ще бъде на резиденция по време на 17-ото издание на фестивалa „Антистатик”.

През годините като танцьор, преподавател и хореограф Джейсън Распильо развива телесни и психологически практики, произтичащи от способността да интерпретираме своите сетива. В рамките на творческата резиденция белгийският артист ще насочи вниманието си към идеята, че докосването е необходимост. То ни помага да реагираме и разбираме връзката си с всичко, което ни заобикаля (от човешките тела до растенията и животните). 

Распильо ще изследва сложността и спецификите, които съществуват между докосването и това да те докосват. Работата му в София ще бъде индивидуално проучване, подготовка за следващи периоди на изследване. 

През 2024 г. артистът ще покани трима танцьори, които да работят върху тази тема, както и върху триангулацията. Тогава три тела, и следователно три уникални начина на възприемане, ще поставят под въпрос отношението към докосването. Тази среща ще потърси отговор на въпроса какъв е прагът между грижата в една ласка и престъпността на докосването? Какви истории разказват телата ни? Какво оставят след себе си? Как свидетелстваме за нашата човечност?

Джейсън Рaспилио е роден в Брюксел и от 12 – годишен започва да се занимава с танц. Впоследствие учи в Кралската академия за изящни изкуства в белгийската столица, както и в училището по изкуства в Ротердам “Codarts”. През 2014 г. завършва P.A.R.T.S. –  танцовото училище, създадено от легендарната Ане Тереса Кеерсмакер. От тогава развива танцовата си кариера при хореографи като Салва Санчис, Тед Стофър, Клер Кроазе, Луис Ванесте, Анелин Кепенс. През 2022 г. става съосновател на организацията “ArTerre”, чиято цел е да подкрепя и популяризира екофеминистки подходи, както и да развива агроекологията в Тарн (Франция). Експертизата му като танцьор и преподавател отваря перспективите към многопластово хореографско изследване, отражение на творческия му път. 


Резиденцията и Capacity Grid са част от европейския проект “Life Long Burning  – Futures Lost and Found” (LLB3) съфинансиран от Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз и  Национален фонд „Култура“, програма „Творческа Европа“.