За нас

Международният фестивал за съвременен танц и пърформанс “Антистатик” стартира през м. април 2008 г. в София като първият форум в столицата с този профил. Той възниква като част от усилията на балканската мрежа за съвременен танц “Номадска танцова академия” за популяризиране и развиване на съвременния танц и пърформанс в страните от Балканите, за да превърнат региона в един от неговите динамични центрове в Европа.

Специфичният фокус на фестивала е представянето на нови и утвърдени артисти, които развиват нови подходи към изкуството на танца, иновативни форми и авторски артистични практики между различни видове изкуства. Неговият фокус предизвиква интерес и признание както в българския, така и в международения контекст, което доказват от устойчивите международни партньорства и редовните гостувания на танцови специалисти на фестивала. Досега „Антистатик“ е представил на софийската публика над от 200 представления на едни от най-смелите и значими танцови артисти на българската и международна сцена. 

Освен артистична програма, всяка година форумът включва и образователен модул. Между 2008 – 2010 г. в рамките на фестивала се провежда балканската образователна програма “Номадска танцова академия”, а през 2012 г. стартира ежегодната образователна платформа “Без дистанция”, насочена към професионалисти и широка публика. В нейните рамки се утвърди формата за провеждане на разговор на публиката с артистите, както и серия от лекции върху актуални въпроси около настоящето и историята на съвременния танц. Организирани и проведени са над 30 работни ателиета на изтъкнати международни и български танцови артисти както с професионални, така и за непрофесионални участници. Фестивалът непрекъснато се стреми да развива комуникацията си с публиката и пръв въведе нови формати за това като видео-въведения към представления представени от самите артисти, физически въведения във формата физически загрявки и др.

Фестивалът „Антистатик“ е активен и по отношение на застъпничеството за развитите на културните политики по отношение на съвременния танц както в български, така и в международен контекст. През 2009 г.и 2018 г. той бе домакин на срещата на авторитетната европейска мрежа за съвременен танц “Jardin d’Europe”, сега „Life Long Burning“. През 2015 г. той се откри в рамките на първата по рода си в София Международна застъпническа среща за съвременен танц „Адвокати на танца“ под патронажа на кмета на София, част от поредицата застъпнически инициативи на балканската мрежа Номадска танцова академия, подкрепена от Програма „Култура“ на ЕС.

Фестивалът „Антистатик“ се стреми да представя съвременен танц в различнен контекст и пространства и досега домакини на неговата артистична програма са били сцените на Младежки театър „Н. Бинев“, Театрална работилница „Сфумато“, Театър „Алма Алтер“ към СУ, Университетски театър към НБУ, Център за култура и дебат „Червената къща“, Нов театър – НДК, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Сцена „Дерида“, РЦСИ „Топлоцентрала” и др.

Фестивалът е изградил трайни партньорства с международни културни центрове и посолства в България като Гьоте-институт България, Австрийско посолство в София, Френски институт, Полски институт, и др и др. Фестивалът „Антистатик“ е част от  Календара на културните събития на Столична община и Министерство на културата. 

Фестивалът участва в редица международни мрежи през организациите, които го менажират – фондация  “Брейн Стор Проджект“ и Сдружение „ Номад денс академи България“.

Зад основаването на фестивала стоят екипите на Фондация „Брейн Стор Проджект“, Асоциация „Информбюро“ и Център за култура и дебат „Червената къща“. Понастоящем фестивалът се продуцира от Фондация „Брейн Стор Проджект“ и Сдружение “Номад денс академи България“. Той се организира и курира пряко от артистите и продуценти Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев. 
През годините към фестивала са работели или работят  Ина Дублекова, Кремена Христова, Теодора Симова, Елена Ангелова, Петя Иванова-Андреева, Ангелина Георгиева, Михаела Люцканова, Александра Станишева, Емил Илиев и др.

Организатори и куратори:
Ива Свещарова, Вили Прагер, Стефан А. Щерев

Комуникации и редакция:
Ина Дублекова, Кремена Христова
(Културна фондация  „А25″)

Координатори:
Михаела Люцканова и Александра Станишева

Графичен дизайн и фестивален фотограф:
Теодора Симова (Луноход Студио)

Коректор:
Василка Шишкова 

Промо видео & трейлъри към представленията:
Петя Иванова-Андреева