РЕЙВМАШИНА

Home / Архив / 14 - 20 април 2016 / РЕЙВМАШИНА
РЕЙВМАШИНА

14 април / 19:00 ч. / Театрална работилница „Сфумато“

Дорис Улих / Михаел Турински (Австрия)

РЕЙВМАШИНА

Идея Дорис Улих Хореография и изпълнение Дорис Улих и Михаел Турински Звук Борис Копайниг Осветление Гералд Папенбергер Продукционни мениджъри Тереза Раутер и Кристине Сбашниг

Продължителност 50 мин.

„Търся движения, в които енергията е по-важна от формата. Искам да създам екстатичен момент, който може да е нетипичен за тяло, което се смята за ограничено“, казва Дорис Улих. В „Рейвмашина“ тя предизвиква с техно ритъм и звуци нейния партньор на сцената Михаел Турински. Той се появява в своята своеобразна машина – електрическа количка за хора със специфични потребности. Техно ритъмът прониква в телата на двамата, „заразява“ ги с движение, разпространява се под кожата им по енергиен път и ги отвежда до екстатичност. Електрическата количка на Турински се превръща в своеобразна рейвмашина. Машина, която сама започва да създава и препредава движение и така прави всеки ритъм видим през тялото. Бам бам бууум!

Дорис Улих е от водещите имена на съвременната танцова сцена в Австрия. От 2006 тя създава авторски представления. Улих си печели името на артист, който непрекъснато предизвиква нормираните образи и представи за тялото. През 2008 сп. „БалетТанц” я обявява за „Забележителен млад хореограф на годината“, а сп. „Танц“ й дава титлата „Танцьор на годината“ за 2011 и 2015. През 2013 получава наградата на Австрийското правителство за изключителни постижения в изпълнителските изкуства. Автор е на над 15 представления, сред които “Und”, “Spitze”, “More Than Enough”, “Rising Swan” (първото й соло, където играе умиращ лебед). В един от най-нашумелите й проекти „more than naked” тя представя на сцената 20 голи танцьори и взривява общите представи за тялото, танца и голотата. Той е в основата на международния уъркшоп с нея в рамките на Платформа „Без дистанция”.

Михаел Турински завършва философия и работи като теоретик, хореограф и изпълнител със специфични потребности във Виена. Той започва кариерата си на хореограф през 2008 г., като неговите представления гостуват успешно на международни сцени. Солото му „Хетерономен, от мъжки пол“ по деликатен и забележителен начин се занимава с идентичностите и основите на крехката територия, в която той се движи като мъж и танцьор със специфични потребности. То е номинирано за Европейската награда за млади хореографи Prix Jardin d’Europe 2013 и Антистатик го представи през 2014.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Австрийското посолство в София и на INTPA – Международна мрежа за танц и пърформанс, Австрия на Танцквартир, Виена, финансирана от Австриийското правителство и от Правителствения отдел за култура и изкуства.

Платформа „Без дистанция“

Разговор с артистите след представлението в серията „Разговори за тялото“

Photo:Theresa Rauter

Билети: 10/ 8 лв.