Представяне на брой 2 на „Списание за танц“

Представяне на брой 2 на „Списание за танц“

„Списание за танц“ е единственото българско издание в момента, изцяло посветено на изкуството на танца и танцовата култура. То излиза от печат веднъж годишно и чрез съчетание от думи и богато визуално съдържание разказва за настоящето, миналото и предлага поглед към бъдещето на балета, съвременния танц и любителската танцова култура в България и Европа.  

Водеща тема на брой 2 е „Танцът и другите изкуства“. Автори от България, Сърбия и Германия проследяват влиянието, което си оказват танцът и живописта, фотографията пластичните и визуални изкуства, модата, литературата и дигиталните изкуства от средата на 19. век до днес. 

„Целият 20. век е белязан от активно взаимопроникване между изкуствата. Хореографията, танцът и пърформансът навлязоха и в контекста на големите музеи и биеналета за визуални изкуства по света.  Корицата на броя е от новите събития в тази тенденция – пърформансът „Агрегат“ на румънската хореографка Александра Пиричи, представен на престижното изложение за съвременно изкуство „Арт Базел“ през 2019 г. В него шейсет изпълнители се носят в обособеното бяло пространство като ято сред потока от посетители. Те пресъздават звука на океана или песента на птица от изчезващ вид, в жест и поза въплъщават поредица от произведения – от египетски фрески, през скулптурата „Давид“ на Микеланджело, до песни и танци на поп-певицата Риана… Този пейзаж с фрагменти от природни и културни феномени подтиква да си представим човешката общност като едно живо тяло, изтъкано от споделена сетивна и културна памет. Но как проникването на хореографията и движението в институциите за визуални изкуства ги променя?“ – разказва главният редактор на „Списание за танц“, Ангелина Георгиева. 

„Списание за танц“ отбелязва и 60-годишния юбилей на едно от знаковите имена за танца в България през последните десетилетия – хореографката Мила Искренова. С критическо любопитство броят проследява някои от най-актуалните премиери на сезона, среща читателите с изгряващи и известни имена на българската и международната танцовата сцена, поглежда към текущите дебати в хореографската практика и много други теми.

За да се запознаете с пълното съдържание на брой 2, посетете сайта на „Списание за танц“ на dancemag.eu и го последвайте във Фейсбук и Инстаграм.

„Списание за танц“ e инициирано от фестивал „Антистатик“ в рамките на европейския проект “Life Long Burning”, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС. Реализира се от „Брейн Стор Проджект“ и „Номад Денс Академи България“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ и със спонсорството на магазин „Гришко“.

Инфо