ECCE (H)OMO
ECCE (H)OMO

ECCE (H)OMO

Продукцията гостува с подкрепата на Френски институт в България и програма “Театроскоп”, основана от Френски институт, Министерство на културата и Министерство на външните работи на Република Франция.

Представлението ECCE(H)OMO ще бъде представено през 2019 г. на партньорските фестивали Dance Inn, Загреб и Monoplay – contemporary dance festival, Задар. 

“ECCE (H)OMO” (знаменитата латинска фраза „Това е човекът!“) се занимава с възможностите на процеса на предаване и продължаване на модерното танцово наследство. Пол Пи си поставя за задача да интерпретира знаменития танцов цикъл “AFECTOS HUMANOS” („Човешките афекти“) на немския хореограф Доре Хойер (1911–1967). Хойер е била силно свързана с немския изразен танц като танцьор на Мери Вигман, пионер на модерния танц в Германия. Самата Доре Хойер заема особено място в историята на танца на границата между различни стилове и епохи. През 1962 г. тя създава емблематичната си работа “AFECTOS HUMANOS” като серия от кратки хореографии, които въплъщават различни чувства като Суетност, Желание, Омраза, Тревога и Любов. Изпълнението ѝ е белязано от мощна експресивност в търсене на универсален език на човешките емоции.

От тази хореография оцелява черно-бяла видео документация от представянето ѝ в немско телевизионно шоу през 1967 г. Тя провокира хореографът и изпълнител Пол Пи да види как преживява този танц, какво изразява той днес. Пи подхожда към човешките афекти, представени в оригинала, не по метода на възстановката, а като процес на търсене, използвайки документален материал, занимавайки се с принципите на изпълнението, преминавайки и към формата на концерта и спектакъла. В това пътешествие между „тогава“ и „сега“ той сменя гледните точки и създава един жив и крехък архив, в който всеки елемент внимателно се изследва, обмисля и споделя. Резултатът е интензивно проучване на това какво означава движенията да се пренасят и изразяват през различни тела, хореографският език на един артист да се подлага на интерпретация от друг и историята да се оглежда по нов начин в настоящето. Представлението е на английски език.

Пол Пи е танцов артист от Бразилия, като от 2013 г. живее и работи във Франция. В университета в Кампинас учи класическа музика, а от 2013 до 2015 година посещава магистърската програма по хореография “exerce” в Монпелие. Участвал е в представление на известни хореографи като Естер Саламон, Латифа Лаабиси/ Надя Лауро и др. От 2010 г. развива собствена артистична практика и проекти, които представя успешно по различни сцени и фестивали в Бразилия, Франция, Белгия и Германия. 

Инфо
Екип
Билети
Без дистанция