РазЛичности
РазЛичности

РазЛичности

Представлението е част от Българската танцова платформа на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с РЦСИ – Топлоцентрала, Сцена „Дерида“, Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство и ОКИ Красно Село.

Сюжетът на танцовия спектакъл „РазЛичности“ се движи по тънката граница между противоположностите. Четирима разЛични са принудително затворени в стая, от която не могат да излязат, събрани са на едно място по независещи от тях обстоятелства и е отнето правото им на избор. В тази екстремална ситуация етикетите, които всеки поставя на другия, собствените предразсъдъци, страхове, травми и сенки от миналото, нажежават атмосферата и отключват проявлението на неподозирано, примитивно, несъзнавано или добре прикривано поведение у всеки от тях. 

Тъмните и светлите страни на персонажите намират своя израз в една непрестанно трансформираща се констелация, в която всеки „разЛичните“ може да бъде насилник, жертва или спасител. Личността потъва в очите на другите и се превръща в дума. Възможно ли е обединението в различията? Или докато стигмата не ни застигне, сме склонни да останем без(Раз)Лични?

„Стая. Без врата. Непознати. Четири чифта очи. Гледат в другия. Среща. Мъгла. Твоята представа. Моята представа. Аз. И те. В очите им ти си някой друг. Потрепване. Жест. Поглед. Среща. Или сблъсък. Напомням ти на някого. И ставаш друг. И ставам друга. Четирима. Между четири стени. И четири стени помежду им. Кръг. Затворен. Аз ли съм това? Зад стените. И зад очите. Там. Има врата. И изходът е вход.“

Ина Гергинова е хореограф, танцьор, актриса, преподавател. Вълнува се от интердисциплинарните и експериментални формати. Ина е основател на Танцова компания „Музотанц“, чийто фокус е социалната ангажираност в изкуството. Основно изразно средство в работата ѝ като хореограф е съвременният танц. В последните си две авторски представления („Пласт-тония” и „РазЛичности”) тя развива и интереса си към употребата на танцова драматургия, мащабна сценография и т.нар. кино подходи в театъра. Ина се занимава още с playback театър и “voice over“. Ина Гергинова завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” със специалност „Танцов театър“ през 2013-та година.

Оттогава насам работи с множество български и чуждестранни хореографи. Участва в престижни международни форуми и фестивали. Създава платформите “Muzotanz: Live” (серии от импровизирани танцови представления с музика на живо) и “M.U.T.E” (лаборатории за експериментално сътворчество между артисти от различни сфери). Магистърската ѝ степен „Артистични психо-социални практики и психодрама” обогатява творческата ѝ визия, познанията ѝ за групова динамика и ръководене на процес и я подтиква да се развива в още едно направление, а именно психо-социалната работа в изкуството, във връзка с което – тя създава и води различни семинари – както за артисти, така и за любители и хора с интерес в областта на театъра и танца.

 Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд “Култура”.  Партньори: SDZ, Derida Stage, Social Innovators, OPNN, АфриКая, IOM, „ Шалом” Организация на евреите в България, Compote Collective, Komar Film.

Инфо
Екип
Билети
Билет за 10 представления от Българска танцова платформа