Вярно с оригинала
Вярно с оригинала

Вярно с оригинала

Представлението е част от Българската танцова платформа на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с РЦСИ – Топлоцентрала, Сцена „Дерида“, Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство и ОКИ Красно Село.

„Вярно с оригинала“ е авторско соло на хореографката Галина Борисова, което изследва твърдението, че в изкуството въпросите за автентичността са без значение, тъй като всяка репродукция сама по себе си е оригинал, а оригиналът е копие на друга форма. Дори Мона Лиза е „копие“ на жена, която е създадена по модел – истински или въображаем. Но възможно ли е да съществува произведение, което не е получено от друго, нито е основано или копирано от друго? 

Този въпрос, както и други детайли от концепцията за оригиналността дискутира „Вярно с оригинала“, докато търси проявленията ѝ в творчеството, въображението, индивидуалността, новостта, находчивостта, уникалността, смелостта, дързостта, неконвенционалността. 

Междувременно, полегнала уютно на пода, публиката може да си почине, помечтае, слуша и гледа, да е съпричастна и да е на сантиметри от изпълнителката. В такава ситуация Галина Борисова се опитва да създаде едно копие, вярно с оригинала, или оригинал, заверен с подпис и печат. 

Галина Борисова е танцьор и хореограф, чието творчество има много силен театрален аспект. За първи път тя прави значително впечатление на Американския танцов фестивал през 1996 г., където участва в „International Choreographers Residency Program“. През 1998 г. получава първа награда за изпълнението си „A Never Ending Story“, в Гронинген, Холандия на Международния конкурс за хореографи. Създава повече от 50 сценични проекта, които са представяни в Европа и САЩ. Като танцьор е работила с хореографи като Луиз Бедард (Канада), Ленка Флори (Чехия), Симоне Сандрони (Италия), Елза Лимбах (САЩ) и Кубилай Хан (Investigations, Франция). Солото на Галина „Хуанита Хилдегард Бо“ получава златен медал в Белград за най-добър соло изпълнител през 2006 г. Други нейни сола: „Танцувам Мария Калас“ и „Тук долу всички люляци умират“ са номинирани за наградата ИКАР– за съвременен танц и пърформанс. Галина е програмен директор на фестивал „Етюд и приятели“, както и програматор на галерия „Етюд“. Тя е резидент на фондация „Етюд“ от 2015 г. Автор е на книгата „Танцови представи и артистични предпочитания”, изд. Нов български университет. Активен блогър в платформата „Предпочитания за танц“. Нарича себе си хореограф-мутант.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с галерия „Етюд“ и фондация „Етюд“.

Инфо
Екип
Билети