НЕОН

НЕОН

19 април / 19:00 ч. / ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

Гараж Колектив (България)

НЕОН
бурлеск пърформанс

Хореография, драматургия, изпълнение Ирена Цветанова, Александар Георгиев – Аце, Жана Пенчева Музика Емилиян Гацов – Елби
Художник Ралица Тонева

Продължителност: 60 мин.

„НЕОН“ е спектакъл, който се интересува от тялото, което предизвиква, провокира, флиртува и празнува като форма на протест. Той е продукт от колективното авторство между Александар Георгиев – Аце, Жана Пенчева и Ирена Цветанова, водени от интереса към тематиката на протеста, бурлескa и техните функции в обществото. ‘Burlesque’ означава буквално „пародирам, подигравам се, правя сатира на нещо“, а днес се свързва предимно с вариететния еротичен и екзотичен танц. „Неон“ предлага една гледна точка към тялото и вакуумирането му в полето на празнуване. „НЕОН“ е тяло, което разговаря, смее се, критикува, обича, танцува и живее. А бурлеската носи всичко това – тя манифестира послание чрез въздействащ външен вид и визуално силни картини.

„Накратко казано, НИЕ сме и „Неон“, и „Гараж Колектив“, и  Жана и Ирена и Аце, и какъвто и стил бурлеска да гледате, едно е сигурно – тя напълно ще ви съблазни.

Да, ти помириса Неон.
Той флиртува и е тялото на удоволствието.
Да, Неон е въздухът, който дишаш и тъкмо те докосна (…)

Представлението е номинирано за наградата ИКАР 2016 на Съюза на артистите в България в категорията „Съвременен танц и пърформанс“.

ГАРАЖ КОЛЕКТИВ е колективна платформа, създадена през 2011 от петима независими артисти в българската съвременна танцова сцена. Те получават образование в Нов български университет, като следват участия в редица международни уъркшопи и образователни програми като Spazio, Номадска танцова академия, DanceWEB, Tranzit Festival, Deltebre Dansa, 50 Days with Passing through and Flying Low, Forward Motion, Fast Forward. По време на международния си опит артистите имат възможността да участват и наблюдават отблизо различни системи на работа в сферата на съвременните изпълнителски изкуства. Екипът на „Гараж Колектив“ работи върху артистични практики и творчески проекти в сътрудничество с български и чуждестранни артисти, върху образователни програми, лаборатории и за развитието на съвременния танц.

Проектът „НЕОН“ е финансиран от Столична програма “Култура” за 2015 г. и по реда и при условията на Правилника за съфинансиране на културни проекти на Община Бургас за 2015 г. „НЕОН“ е продуциран от Гараж Колектив и е част от резидентската програма на Derida Dance Center. Партньори: Сдружение „Хамалогика“, Нов български универитет, Танц.БГ, Социален център – Бургас, Младежки културен център, Виж! Бургас, PowerFM, Предаване Ателие към БНТ.

Платформа Без дистанция

Warm up с артистите и публиката преди представлението: 18:15 ч. в ДНК.

Нетипично игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.

Вход свободен.

Разговор с артистите след представлението от серията „Разговори за тялото“.

Билети: 10/ 8 лв.