AL13FB

20 април / 19:30 ч. / ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

Фернандо Белфиоре (Бразилия / Холандия)

AL13FB<3

Хореография и изпълнение Фернандо Белфиоре Драматургия Катарина Бакацаки, Бруно Листопад Звуков дизайн Стив Мартин Снидер Светлинен дизайн Томас Вондрачек Сценичен дизайн Никола Кнежевич Ментор Сузи Блок Продукционен мениджър Сане Вихман Продукция на Dansmakers, Амстердам, в сътрудничество с ICK Amsterdam, Z Zentrum für Proben und Forschung Frankfurt, Work Space Brussels и Fabrica de Movimentos Porto С подкрепата на Gemeente Amsterdam, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Prins Bernhard Cultuurfonds и the Jonge Makers fonds van Dansmakers

„В изкуството ме интересуват преобразуванията на материята, а не толкова традиционното разбиране за „красиво“. Това изказване на един от най-влиятелните авангардни артисти от втората половина на 20. век – Йозеф Бойс, както и теорията му за изкуството и неговата трансформираща сила, са отправна точка за AL13FB<3” на Фернандо Белфиоре. Пърформансът се състои в серия от срещи и взаимодействия на тялото на изпълнителя с обекти, които създават специфично физическо преживяване и емоции. Повеждайки публиката през поетичен и футуристичен пейзаж, Белфиоре експериментира с възможностите на магията и на трансформиращата сила на театъра, преобразувайки пространството като действие на непрекъснато обновление. От баналното до епичното, от свещеното до профанното, от поп до sci-fi, “AL13FB<3” е пътешествие през различни честоти, провокирани и преобразувани от самото тяло. Така то присъства като катализатор на енергии, очаквания, амбиции. „Белфиоре е див, понякога крехък, понякога забавен, но най-вече той прави невероятно one-man show“, пише е Оливия Кайзер в „Ди Рейнпфалц“.

“AL13FB<3” е част от селекцията на международната мрежа Aerowaves на 20-те обещаващи млади хореографи за 2016.

Фернандо Белфиоре работи като хореограф и изпълнител в Амстердам. Той завършва в престижното Училище за развитие на нов танц SNDO в Амстердам през 2011. Преди да се премести в Европа, той следва „Театър“ в университета в родния му град Сао Паоло. Работил е като изпълнител в проекти на легендарната Дебора Хей и на съвременни хореографи като Джерами Уайд, Ибрахим Курайши и др. Представя собствени хореографии в Европа и Бразилия. Дипломното му представление “The miserable thingе номинирано за наградата за хореография на фестивала ITS и получава награда за режисура на Фестивала АСТ в Испания през 2012. От 2011 е резидентен артист в продукционния център Dansmakers в Амстердам, където създава солото си „You Must“, на което Иво Димчев е драматургичен сътрудник. Неговите пърформанси са интензивни, енергетични, силно интуитивни и визуални. Присъствието на изпълнителя и въздействието му върху възприятията на публиката са основен интерес в неговата работа. Те представят едно примитивно и уязвимо тяло в контраст с микс от елементи от поп и от масовата култура.

Продукцията е част от платформата Aerowaves, подкрепена от програма Творческа Европа и оперирана за България от Derida Dance Center. Представянето й e част от Календара за културни събития на Столична община за 2016 г..

Платформа „Без дистанция“

Warm up на Фернандо Белфиоре с публиката: 18:45 ч., ДНК

Нетипично игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало. Вход свободен

Разговор с артиста след представлението в серията „Разговори за тялото“.

Билети: 10 / 8 лв.

Снимка: Giannina Urmeneta