WOW! Издание

Home / Архив / 14 - 20 април 2016 / WOW! Издание
WOW! Издание

Фестивал „Антистатик“ за съвременен танц и пърформанс за девети път!

Тази година той заразява тялото с техно ритъм и го превръща в рейв-машина, разбивайки всички ограничения („Рейвмашина“); развеселява помръкналата Европа („Мажоретката на Европа“); кара ни да се замислим защо се смеем на комичното тяло („Slap/Stick“); държи се политически и религиозно дръзко („Господът ми е по-добър от Господа ти“); пита каква щета си нанасяме, живеейки („Тотална щета“); съблазнява сластно и горещо („Неон“, „Мира Фукс“) и накрая отприщва магията и трансформиращата сила на театъра със заклинанието AL13FB<3”.

WOW!

8 представления на артисти от Австрия, Австралия, Бразилия, България, Германия, Македония, Португалия, Сингапур и Холандия. WOW!

„Антистатик“ 2016 продължава да показва новаторски и авторски форми в съвременния танц и пърформанс. Този път се занимаваме с течащите от години процеси в съвременния танц и пърформанс на пресичания и усвоявания на популярната култура и на властващата днес култура на спектакъла, в която всичко трябва да е със зрелищния етикет WOW!, за да се продава, подкрепя и да има успех. Но каква критическа перспектива хвърля съвременният танц към нея, а с това и към доминиращите в колективното въображение представи за тялото и танца, за техния потенциал да въздействат, да изказват позиции, да се подчиняват, да се съпротивляват или да преобразуват реалността? Какво повече ни казват за самите нас и за света, в който живеем днес?

По тези въпроси ще гледаме WOW! представления и ще се занимаваме в WOW! програмата на платформата „Без дистанция“ с разговори с артисти и с Warm up въведения в представленията – един игрови формат, в който зрителите ще могат да изпробват със собственото си тяло елементи от тяхната хореография и да вникнат по необичаен начин в тях. Вярваме, че това ще е WOW! преживяване за всеки от вас.

Благодарим на артистите, на всички сътрудници, партньори и организатори на фестивала, че за пореден път проявяват разбиране и приемат минималните условия, които локалната ситуация позволява. Въпреки полученото 1/3 местно финансиране, ние не сме направили компромис и предлагаме качествена фестивална програма в съзвучие с темите и тенденциите, които определят новите лица на съвременния танц.

Голямо WOW! за вас! Като адвокати на танца и на съвременната култура, бихме искали възклицанието WOW! да остане в полето на удивлението, вдъхновението и радостта, а не на иронията.

Каним ви да излезем от статиката заедно и да бъдем празнични, критични, иронични, дръзки и еротични с „Антистатик“ 2016.

WOW!

Ива Свещарова, Ангелина Георгиева, Вили Прагер, Стефан А. Щерев