SLAP/STICK

SLAP/STICK

16 април/ 19:30 ч./ ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

Херман Хайзиг (Германия)

SLAP/STICK

Концепция и изпълнение Херман Хайзиг Външно око Силке З., Нуно Лукас, Анна Фолкланд, Елпида Орфаниду Звук Тиан Ротевеел Светлинен дизайн Бенямин Шелике Сценично оформление Йака Плесец Продукционен мениджър Сузане Оган Продукция на Херман Хайзиг в ко-продукция с tanz.tausch и SOPHIENSÆLE. Реализирана с финансовата подкрепа на Берлинския сенат и на Културната фондация на Саксония. С подкрепата на артистичната резидентска програма на fabrik Potsdam

Продължителност: 50 мин.

Кога всъщност човешкото тяло става комично и защо то ни изглежда „смешно“? И до каква степен същността на комичното не е част от онова, което ни определя като хора? По дефиниция слапстик е популярен комедиен жанр, който включва преувеличена физическа дейност, надхвърляща границите на разумното. Черпейки материал от жестовете и поведението на различни известни комици, както и от измислени бразилски танци, Херман Хайзиг предприема виртуозно парадно пътешествие в света на комичното и физикалността на безпричинното, механично движение и ефекта на преувеличението. Едно соло, тържествуващо непрекъснатото отлагане на ефикасността и на резултата, както и безпричинното действие като мотор за проникване в механизмите на нон-сенса, наивността и екстаза.

Херман Хайзиг работи като хореограф, танцьор и изпълнител в Берлин. През 1997 г. е селекциониран за конкурса „Най-добро танцово соло“ на престижния международен фестивал „Евро сцена“ в Лайпциг, след което следват множество успешни изяви на танцови сцени, в галерии и клубове и сътрудничества с различни изявени артисти. През 2007 г. предприема специализация по хореография в престижния Национален танцов център в Монпелие – Франция под менторството на Матилд Моние и Ксавие льо Роа. След завръщането си в Берлин, той работи като изпълнител за световно известните танцови артисти като Мег Стюарт / Damaged  Goods, Томас Лемен, Корина Харфух и др. Представя артистичните си продукции в Германия, Белгия, Австрия, Дания, Либия и др.

Платформа „Без дистанция“

Warm up на Херман Хайзиг с публиката: 18:45 ч. в ДНК                                                         Нетипично игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало. Вход свободен.

 

Представянето на продукцията се осъществява в партньорство с платформа „Мигриращо тяло“ на ДНК-Пространство за съвременен танц и пърформанс, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столичната община за 2016 г.

Гостуването се реализира с подкрепата на Гьоте-институт България и на Берлинския сенат.

Билети: 10/ 8 лв.

Снимка: Diego Agullo