SHAMEBOX

28 април/ 20:00/ ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс
пл. България 1, Национален Дворец на Културата(в подлеза срещу фонтаните)

Ива Свещарова / Вили Прагер

SHAMEBOX
Идея, реализация и изпълнение: Ива Свещарова и Вили Прагер
Музика: Емилиян Гацов – Елби
Консултанти: Нели Митева и Мира Тодорова
Благодарности на Елена Бото
Продукция на Б brain С store П project и ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс
Фотограф: Боряна Пандова

Времетраене: 65 мин.


Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура“ на Столична община за 2016 г. и със съдействието на Център за съвременен танц Кайро.


В “Shamebox” Ива Свещарова и Вили Прагер подхождат към сцената като пространство, неизменно съдържащо в себе си риск от чувството за срам. Доколко той се състои в самото излагане на показ на самите изпълнители пред зрители? Коя е първосцената на културата на срама? Дали новопородилата се анонимна дигитална интимност не е и сцена за освобождаване от нейните „норми“? Двамата артисти отварят „кутията на срама“, за да я изучат отвътре. Влизат в нея като деца, водени от дръзко любопитство. Инфантилните желания преминават в обезопасените виртуални кутии, които онлайн пространството предлага. Там играта продължава често по провокативен, но и гротесково смешен начин. Колко далече може да стигне всичко това?

Ива Свещарова и Вили Прагер са утвърден тандем в съвременния танц и пърформанс в България. Заедно, поотделно и в сътрудничество с различни артисти от страната и чужбина, те са сред създателите на работи като „Balkan Dance Reality Show“, „Нашето последно па де дьо по Галина Борисова“, „Strip naked, talk naked“, “Sequel for the Future”, „Музей на хигиената“ и други, с които се представят на редица международни фестивали. Събират ги експерименталните театрални класове „4ХС“ и специалността „Синтетично сценично изкуство” в Пловдивския университет. В последствие Ива Свещарова завършва магистратура „Хореография и пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия. Била е стипендиант на DanceWeb, а от 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на Acto – Instituto de Arte Dramatica, Португалия. Автор и съавтор  е на повече от 10 представления на българска и международна сцена. Вили Прагер завършва магистърската програма „Соло, танц, авторство” в Университета за изкуства в Берлин. Бил е стипендиант на DanceWeb, Theatertreffen – Берлин, On The Edge – Букурещ, както и резидент на Tanzquartier Vienna. С представлението “The Victory Day” печели наградата на публиката Jardin d’Europe в рамките на Impulstanz във Виена. Ива Свещарова и Вили Прагер са част от артистичния колектив „Брейн Стор Проджект“, съоснователи са на балканската мрежа Номадска танцова академия, както и на международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.


Билети:  8 лв.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=5pHwrAI0usI[/embedyt]