СВЕТИЛИЩЕ

Home / Архив / 12 - 20 май 2017 / СВЕТИЛИЩЕ
СВЕТИЛИЩЕ

20 май/ 19:30 / ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс
пл. България 1, Национален Дворец на Културата(в подлеза срещу фонтаните)

Магдалена Хованиец (Австрия)

СВЕТИЛИЩЕ

Концепция, режисура, сценичен и светлинен дизайн и костюми: Магдалена  Хованиец
Изпълнение: Магдалена Хованиец , Мзамо Нондлвана и Маркус Щайнкелнер
Музика: Арик Щангл и Маркус Щайнкелнер
Текст на песните: М. Хованиец и М. Нондлвана
Драматургична помощ: Костас Кекис
Продукция на: VierHochDrei
Копродукция с: WUK Theater/Tanz, Виена

Проектът се реализира с подкрепата: ЕС и Културната дирекция на град Виена
С подкрепата на:  D.ID Dance Identity, nadaLokal и Tanzquartier Виена

Времетраене: 75 мин.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на: INTPA-Международна мрежа за танц и пърформанс, Австрия на Танцквартир Виена, финансирано от Австрийското правителство, ДНК-пространство за съвременен танц и пърформанс и програма „Мигриращо тяло“, финансирана от Столична програма „Култура“ на Столична община за 2017

„Светилище“ е смесица между театрално представление и реално място за нови измислени ритуали. От векове на театъра, музиката и изобщо на изкуствата са се привнасяли терапевтични функции. Изпълнителите ги призовават сега и превеждат публиката през света на вярвания, коренящи се в детството. Те стават извор на въпроси за способността ни все още да вярваме в безсмъртието и в духовното/физическо прераждане. Артистите черпят изпълнителски стратегии и енергия от племенни техно танци, знаменитата хореография „Пролетно тайнство“ на Нижински и поп песни. Те отслужват нещо като игра на съвременни ритуали, като тук личното телевизионно шоу е неизменно. Едно уникално, пречистващо и освобождаващо преживяване под формата на ритуално шоу, изцеряващо нашите тела и души. Пърформанс, концерт и чудо в едно, което няма да остави никого безучастен!

Магдалена  Хованиец е танцьор, пърформанс артист, хореограф и музикант от Полша, като днес живее и работи в Австрия. Тя завършва танц и пърформанс в Държавното балетно училище в Битом, Полша, както и в Линц. Работила е с изявени съвременни компании и артисти като  SUPERAMAS, Олег Сулименко, Марк Томпкинс, Жером Бел, Аманда Пиня, Флорентина Холцингер и др. През 2007 тя е стипендиант на danceWEB и създава собствен артистичен колектив Mariamagdalena. Нейни представления са показвани из цяла Европа, включително и на най-големия танцов фестивал „Импулстанц“ във Виена. През 2009 получава специалната стипендия за изпълнителски изкуства на Министерството на културата на Австрия, а престижното списание „Балеттанц“ я обявява за „забележителен млад хореограф“ в класацията си през 2010. В периода 2008-2014 е вокалист на пънк групата The Mob Fixing Freedom, а от 2015 рапира в дуото Mermaid & Seafruit.  Хованиец преподава танц и DJ пърформанс в Австрия и Полша, както и пърформанс в Академията за изящни изкуства във Виена. Работила е и като куратор за проект на Европейския съюз за Музей за приложни изкуства във Виена и организира фестивал 24Hours Festival.

На английски език.
Билети: 8/10ЛВ

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=0c6jeyh175Q[/embedyt]