РОМАНТИЧЕН СЛЕДОБЕД*

Home / Архив / 12 - 20 май 2017 / РОМАНТИЧЕН СЛЕДОБЕД*
РОМАНТИЧЕН СЛЕДОБЕД*

18 май/ 19:00 / Младежки театър „Николай Бинев“
бул. „Княз Александър Дондуков “ 8-10
(warm up на артистите от „Романтичен следобед“ с публиката: 18:00, Младежки театър)

Верена Билингер & Себастиан Шулц (Германия)

РОМАНТИЧЕН СЛЕДОБЕД*

Концепция, хореография: Верена Билингер & Себастиан Шулц
Съавтори и участници: Джунгюн Ба, Лудвиг Дае, Юлия Блаверт/Тюмай Килинчел, Роберт Редмер, Юли Райнарц, Ури Туркенрих

„Романтичен следобед*“ се реализира с подкрепата на: Crespo Foundation, Cultural Affairs Giessen, van Meeteren Foundation, Hessian Ministry for Science and the Arts. Представлението е продуцирано в рамките на фестивала FREISCHWIMMER – Нов театър, пърформанс и Live Art.

 Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на: Гьоте-институт, България и NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) Фонд за танцови копродукции, финансиран от Федералния правителствен комисар за култура и медии, Германия.

Целувките в публичното пространство са близки, дълбоки, притискащи, мимолетни, страстни. Гледаме ги и едновременно с това се вглеждаме и в себе си: те предизвикват спонтанна емпатия, воайорство, срам, защитна реакция. Те ни въздействат, тълкуваме позите, предполагаме някакви чувства. Целувките стават знаци, които четем, но не можеш да разшифроваме. Оставаме само с предположения за едни непознати хора, с физическото впечатление и със собствената си двойствена реакция. „Романтичен следобед*“ е хореография за група от шест човека, които през цялото време се целуват. Те се обгръщат с ръце, държат се един за друг, сменят позициите и партньорите. Те използват жестове за емоции, които не съществуват, външно заемат пози и симулират интимност. Те провокират изкуствени афекти и създават условия, които са лишени от  чувства и в които нищо не е сигурно. Превръщат се в трескава машина, която оборотно произвежда някаква изразителност. „Романтичен следобед*“ използва механизмите на сценичната постановка и на режисираното публично пространство, за да изследва условията за възникването на истински емоции.

Верена Билингер & Себастиан Шулц завършват приложно театрознание, както и програмата „Хореография и пърформанс“ към Института за приложно театрознание в Гисен, Германия. Артистичната им практика се основава на разбирането за движението като конвейер на живот и  знак за живот, с който те могат да създават образи, да въздействат и да откриват и емоционални полета на напрежение. „Романтичен следобед*“ заедно с по-новата им хореография „Violent Event” са от най-награждаваните им продукции. През 2015 г. дуото получава специално дългосрочно финансиране от провинция Норд-Рейн Вестфалия за артистична продукция основаване на собствена компания.

Билети: 8/10 ЛВ


ПЛАТФОРМА БЕЗ ДИСТАНЦИЯ

WARM UP НА ROMANTIC AFTERNOON с публиката: 18:00 ФОАЙЕТО НА МЛАДЕЖКИ ТЕАТЪР

Нетипичното игрово въведение на зрителите в темата и хореографията на представлението. След загрявката ще има достатъчно време за чаша вино за участниците преди неговото начало.

ВХОД СВОБОДЕН

Разговор с артистите след представлението, модериран от театралния практик Младен Алексиев.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=oJIaCgU9qMs[/embedyt]