Задвижван

Задвижван

Платформа „Без дистанция”

Образователна платформа „Без дистанция” 2023 е част от проекта „Life Long Burning – Future Lost and Found (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз, Програма „Култура” на Столична община, Национален фонд „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”, в партньорство с Гьоте-институт България.


Всеки познава онези моменти, когато съзнанието става наш диктатор и ни предизвиква да преосмислим спонтанността и вярата в собствената интуиция. Затова участниците в уъркшопа на Зимон Майер ще се подчинят на интелигентността и мъдростта в уравнението „тяло – съзнание“. Чрез способността на съзнанието да твори, те ще търсят път към пълния потенциал на човека за креативност, емоционално изразяване, самоовластяване. 

Три са практиките, които австрийският хореограф ще използва: 

  • Изкуството на празнуването: това е етап на плавно навлизане в състояние на движение, провокирано от силата на празника и чувството за радост. Участниците ще потърсят своите собствени, вътрешни ресурси, ще открият собствен начин за загрявка за деня (емоционална, физическа и психическа) и ще се свържат със себе си, така че да се подготвят и за среща с другите.
  • Да празнуваш свързването: тук водещи са свързването и взаимодействието  – със себе си, с другия, с групата, с непознатото. Участниците ще постигнат първо вътрешна стабилност, след което ще се впуснат в приключението на уъркшопа, активирайки глас, дишане и движение. Ще се използват практики, базирани на треперенето, въртенето, смеха, крещенето, медиацията, към които ще интегрират рисуване, писане, говорене. 
  • Устойчивост: тази практика дава достъп до откровеното и дълбоко вслушване в собствените нужди и граници, в нуждите на другите и в крайна сметка до постигане на промяна по здрав и хармоничен начин. 

Зимон Майер, роден през 1984 в Австрия, е хореограф, музикант, изпълнител, лектор и куратор. Учи в държавното оперно и балетно училище във Виена, в училището за съвременен танц P.A.R.T.S. в Брюксел, както и става член на Виенската държавна опера и балет. 
Като музикант и певец Майер създава и участва в много групи, прави аудио версии на сценичните си продукции, продължава да създава собствена музика. Работи съвместно с Аннa Тереза Де Кеерсмакер, Вим Вандекейбус и Зита Суон. Хореографският му репертоар включва сола, дуети, групови изпълнения, опера, имърсив събития. Курира фестивалите “Spiel” (Австрия), “Tanzplan Ost” (Швейцария), “The Ecstatic Body” Festival (Виена).
Организира танцови уъркшопи и е лектор в международни фестивали и университети като HfMDK (Франкфурт), Impulstanz (Виена), MUK (Виена), RITCS (Брюксел).

Инфо