Виртуални тела

Виртуални тела

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Емблематични живописни и скулптурни произведения на български автори от постоянната експозиция на галерия „Квадрат 500“ и големи дози съвременен танц и дигитални технологии събират 20 български хореографа от различни поколения и артистичен опит в незабравимо танцово преживяване. Те ще създадат кратки танцови миниатюри, заснети от екип на режисьора и хореограф Росен Михайлов. Всяко танцово видео е вълнуваща авторска интерпретация на преживяното произведение през погледа на хореографа. 

Посетителите на галерията могат да се докоснат до тези танцови “картини”, като сканират с мобилните си устройства QR кодовете към всяка от тях, всеки ден в Квадрат 500, от 10:00 до 18:00 часа. 

Росен Михайлов е хореограф, режисьор, танцьор, продуцент и светлинен дизайнер. Завършва класически балет в София, специализирал е модерен танц в САЩ и Великобритания. Работил е в Европа и Азия с имена като Ръсел Малифант, Лойд Нюсън, Робърт Таниън, Лиъм Стийл, Найджъл Чарнок. Автор е на над 15 танцови спектакли за национални и независими трупи, хореография за театрални представления, филмови продукции, реклами и музикални клипове. Водил е творчески ателиета и семинари по съвременен танц, контакт импровизация, хореография и композиция и физически театър. През 2023 получава Докторска степен в научно направление “Театрално и филмово изкуство” с дисертация: “Нови изразни средства в танцовия театър – мултимедия и видео – Танц за камера”, а същата година става и главен хореограф и режисьор на движението в Народен театър “Иван Вазов”.

„Виртуални тела” е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура” и в партньорство с Националната галерия „Квадрат 500“.

Инфо
Екип
Билети