Следобедът на един фавн
Следобедът на един фавн

Следобедът на един фавн

„О, тези нимфи — нека са вечни те.
Тъй свеж,
сред здрач да розовее крилатият вървеж —
в шубрака на съня.
Нима съм влюбен в бляна?”

„Следобедът на един фавн”, едновременно шедьовър на френския литературен символизъм и импресионизма в музиката, е избран от Мила Искренова за нейното едноименно хореографско пътешествие сред красотата на съвременния танц. Сценичният ѝ прочит върху поемата на Ст. Маларме и прелюдията на Кл. Дебюси е вдъхновен от друга легенда на танца – Вацлав Нижински, „балетистът, обсебен от демони”, както го определят неговите съвременници. Тръгвайки от толкова вълнуващо, но и наред с това изискващо артистично наследство, към собствена интерпретация на „Следобедът на един фавн”, Мила Искренова се позовава на основните иновативни принципи, заложени в хореографията на Нижински разработки на антични изображения и скулптури, силна изобразителност и поетичност. 

Партиите на Фавна и шестте нимфи са разпределени между дванадесет танцьори от балет „Арабеск”. Движенията им, целящи максимална автентичност с концепцията за античните форми и фрески, завещани от Нижински, се допълват от музиката към спектакъла, изградена освен върху всеизвестния прелюд на Дебюси, също върху негови композиции за сиринг флейта. Но за да засили предизвикателството пред зрителите и изпълнителите с допълнителен ритъм и мелодичност, в представлението зазвучава и оригиналният текст на Маларме. 

Мила Искренова завършва Държавното хореографско училище в София и от тогава обрича професионалния си живот на съвременния танц. Специализира съвременен танц в Палука шуле, Дрезден и в Танцовата академия в Кьолн, а по-късно и хореография в Лабан център – Лондон. Автор е на книгите „Радостта на тялото”, „Вкусът на Твоето тяло”, „Анна и Алената глутница“ и на пиесата „Меломимик”. Преподава танцова техника и импровизация в Нов български университет, Националното училище за танцово изкуство, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, колеж „Любен Гройс”, както и в академии в Гърция и Италия. Автор е на сценарии и хореография за над 50 телевизионни и театрални постановки. 

Инфо
Екип
Общ билет за двете представления в Театър Азарян