Странни чужди тела
Странни чужди тела

Странни чужди тела

Накарай мисълта да танцува.
/Германия/

Гостуването на представлението се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България,Национален фонд „Култура“ и NATIONALES PERFORMANCE NETZ (NPN) Фонд за танцови копродукции, финансиран от Федералния правителствен комисар за култура и медии.

Хореографията на „Странни чужди тела” е вдъхновена от текста на френския философ Жан-Люк Нанси, 58 индекса за тялото”, наподобяващ философски списък от концепции и кратки, понякога противоречащи си, бележки относно човешкото тяло. До публикуването му през 2006 г. в своите изследвания Нанси вече е разсъждавал върху танца като форма на изкуството, а сега, когато поставя тялото във фокуса на философските си занимания, съвременният танц никога няма да спре да му бъде признателен, нито да престане да търси и предлага отговори на важните въпроси, поставени от философа. 

В текста си Нанси пише: Защо индекси”, а не характеристики, знаци, отличителни белези? Защото тялото се изплъзва, то не е със сигурност”, затова нека присъствието му се подозира, но не се идентифицира… Разполагаме само с догадки, следи, отпечатъци, стъпки… Тялото представлява различност. То е различно спрямо всяко друго тяло. И никога няма да се откъсне от тази своя характеристика, че се различава. Различава се дори от себе си.”.

В Странни чужди тела” ще видим хореографката Зуфит Симон, която с другите двама изпълнители, Кари Шиу и Клариса Рего, всеки от които с много различна физика, започват свое сценично изследване върху движението на тялото, доказвайки, че то винаги трябва да се мисли, но не самостоятелно, а във връзка с други тела. 

Изпълнителката и хореографка Зуфит Симон е родена в Израел. Завършва образованието си по съвременен танц във Висшето училище по музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн. През 2012 г. участва в Немската танцова платформа в Дрезден със солото “Wild Thing”. Две години по-късно в рамките на същата платформа на сцената на театър Кампнагел” в Хамбург показва хореографския концерт “I LIKE TO MOVE IT”. Между 2015 и 2018 г. работи заедно с режисьора Мориц Шонекер (“Die Zofen“ (Genet) and “Judith“ (Hebbel)) в “Theaterhaus Jena”, където курира и танцова поредица.. 

През 2019 г. завършва трилогията не-емоционално”, посветена на отношенията между езика на физиката, имитацията и жестовете. Странни чужди тела” е най-новата й продукция, чиято премиера се състои през 2020 г., на сцената на “ Schwere reiter” в Мюнхен. 

Продукцията се реализира с подкрепата на Бюрото за културни дейности към Мюнхен и провинция Долна Саксония, Министерство на науката и културата.

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети