Радикални мажоретки
Радикални мажоретки
Радикални мажоретки

Радикални мажоретки

(Германия)

Гостуването на представлението се осъществява в партньорство и с финансовата подкрепа на Гьоте-институт България и Министерство на културата.

„… власт за народа: 
Използвай тялото си… гласа си… направи избор…“

Великолепие, блясък и смесица от различни лозунги са компонентите на тази весела, сатирична алтернатива на войнствените форми на протест. 

Телесната съпротива и хореографираните протести на публични места се превърнаха в ефективни и мощни средства за мирни демонстрации в капиталистическите демокрации. Създадено от куиър-феминистки активистки през 1990-те, радикалното мажоретно движение съчетава ненасилствени преки действия с театрални елементи. Мажоретките са добре познати като организирани групи по време на спортни състезания. Създателите на представлението използват и преобръщат кодовете на мажоретното изкуство, за да предадат посланията си. 

С ярост, прецизност и хумор разнородният „ансамбъл“, ръководен от хореографа Зуфит Симон, която също се появява на сцената, поставя въпроса за какво си струва да се излезе на улицата.

„Зуфит Симон осъществява ясна концепция и представя ефективни изображения с голямо умение и интензивност. Заедно с екипа си тя успешно трансформира мирната форма на протест, известна като „радикални мажоретки“, в неконвенционален танцов спектакъл, изпълнен с хумор и дълбочина.“ – из изявлението за номинацията за германската театрална награда „DER FAUST“, 2023 – за танцова постановка. 

Световната премиера на представлението е подкрепена от културния отдел на Мюнхен и Фондация „Долна Саксония“ и е осъществена благодарение на BLZT, Баварската асоциация за съвременен танц, със средства на Баварското държавно министерство на науката и изкуствата. Изследователската фаза на представлението е подкрепена от Националната изпълнителска мрежа – Stepping out, финансирана от комисаря на федералното правителство за култура и медии като част от NEUSTART KULTUR, програма за подпомагане на танца, както и финансиране от “Fonds Darstellende Künste”.

Изпълнителката и хореографка Зуфит Симон е родена в Израел. Завършва образованието си по съвременен танц във Висшето училище по музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн. През 2012 г. участва в Немската танцова платформа в Дрезден със солото “Wild Thing”. Две години по-късно в рамките на същата платформа на сцената на театър „Кампнагел” в Хамбург показва хореографския концерт “I LIKE TO MOVE IT”. Между 2015 и 2018 г. работи заедно с режисьора Мориц Шонекер (“Die Zofen“ (Genet) and “Judith“ (Hebbel)) в “Theaterhaus Jena”, където курира и танцова поредица. През 2019 г. завършва трилогията „не-емоционално”, посветена на отношенията между езика на физиката, имитацията и жестовете. „Радикални мажоретки” е най-новата ѝ продукция, чиято премиера се състои през 2022 г., на сцената на “LOT-Theater Braunschweig“.

С номинацията за престижната германска театрална награда „DER FAUST“, 2023 – за танцова постановка. 

Инфо
Екип
Билети