PURE /youth/
PURE /youth/

PURE /youth/

Представлението е част от Българската танцова платформа на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с РЦСИ – Топлоцентрала, Сцена „Дерида“, Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство и ОКИ Красно Село.

PURE /youth/ е потапяща перформативна инсталация, която изследва влиянието на въображението и наративите върху възприятието ни за реалността и върху отношенията между „Aз-ът“ и „останалите неща“. По време на PURE /youth/ публиката активира определени  „живи картини“, превръщайки се в обща композиция с тях. Всяка лична история на зрителя влиза във взаимодействие с инсталацията, така че неусетно посетителите започват да изследват образите, които са изградили, основани на усещанията, чувствата и емоциите, които изпитват  „тук и сега“. Балансирайки между визуалното изкуство и пърформанса, PURE /youth/ създава общо произведение на изкуството, съставено от контакта между публиката, изпълнителите и визуалните инсталации. 

PURE е втората част от трилогията ETERNIA, разработена върху концепцията на Спиноза за ВЕЧНОСТ и е тясно свързана с раждането и смъртта.

Християн Бакалов е българо-френски артист, роден в България, който след като завършва Държавното хореографско училище в София, започва своята танцова кариера в Младия Балет на Франция и хореографския център за съвременен танц в Нант. От 2009 г. живее и работи в Брюксел, където участва в откриването на пространството “Volksroom”, ръководено от българския артист Иво Димчев, с когото си сътрудничат в няколко от неговите спектакли. Хр. Бакалов участва като изпълнител в произведения на Ян Фабър, Робърт Уилсън, Жером Бел, Мийт Уарлоп, Флорентина Холзингер, Винсънт Рибек. През 2013 г. започва да разработва BRIGHT, първата си потапяща перформативна инсталация, в която публиката играе главна роля, а през 2019 г. следва трилогията ETERNIA, (BRIGHT – PURE – ETERNAL) – перформативен експеримент, по време на който публиката постепенно става част от визуална инсталация.  Размивайки границите между перформативно действие и инсталация, Бакалов разработва серия от потапящи тялото и сетивата методи, за да въведе публиката в паралелна вселена чрез индивидуална обиколка с екскурзовод.

 PURE /youth/ е част от програмата “Fair Arts”, реализиранa с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Инфо
Екип
Билети