Деветата
Деветата
Деветата

Деветата

(Словения)

„Деветата“ е галоп през легендарната „Симфония № 9 в ре минор“ на Бетовен, препускане между абсолютизъм и социализъм, пораженчество и оптимизъм, популизъм и вулгаризъм, хуманизъм и варварство.

Представлението преминава през цялото произведение на германския композитор, наложило се като „шедьовър на Западната цивилизация“, „гигантско и сложно“, „сюблимно“. И по средата на този „изключителен пример на човешкия дух“, застават артистите от словенската група Via Negativa – голи и подозрителни, без капка триумф на лицата, търсещи просто връзка между себе си и Животното.

Представлението е базирано на концепцията на Джорджо Агамбен за хуманизма като антропологична машина. В книгата му „Откритото. Човекът и животното.“ Агамбен адресира именно границите между човека и животното и логиката на Западната цивилизация, която припознава процеса на „хуманизиране“ на човека на първо място чрез систематичното му противопоставяне на животното. Животното постепенно избледнява и в идентичността на модерната личност започва да расте все по-голяма празнота, която се опитваме да запълним с различни идеологии. По този начин цивилизацията става все по-тежък идеологически багаж, под който личността постепенно колабира. Или, както Петер Слотердайк казва: „опитомяването на човека се провали… потенциалът на цивилизацията за варварство расте, ежедневната бестиализация на човека нараства.“

Via Negativa e словенска експериментална платформа за съвременни изпълнителски изкуства. Фокусирана да изследва различни перформативни стратегии и практики платформата организира и ежегодни работни ателиета. Създадена е през 2002 г., а в концепцията й залягат базисните сценични елементи, като подсилващи връзката между изпълнител и зрител – с всички произтичащи от това гледни точки, очаквания, осъдителни заключения, стереотипи, предразсъдъци. В портфолиото на Via Negativa се съдържат както театрални и танцови откъси, така и лекции-пърформанси, видео произведения, радикални телесни практики, галерийни проекти, книги и др.

Проектът се осъществява с подкрепата на град Любляна и Министерството на културата и националното наследство на Република Полша.

Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2023 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект” и Сдружение „Номад Денс Академи България”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура” по програма “Програма  за възстановяване и развитие на частни културни организации”, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития и Полски институт в София, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала” и Сцена „Дерида”.

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети