Монохромно
Монохромно

Монохромно

Прожекция на танцов филм и среща-разговор с украинския мултидисциплинарен артист Антон Овчинников, модериран от театроведа Ангелина Георгиева
(Украйна)

Събитието е част от платформа „Без дистанция“ към проeкта “Life Long Burning – Future Lost and Found” (LLB 3) и се осъществява с финансовата подкрепа на Програма „Творческа Европа“ на Европейския съюз, Програма „Култура“ на Столична община, Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“, в партньорство с Гьоте-институт България.

„Имам чувството, че от всичко „мое“, ми е останало само тялото. Понякога силно, но по-често слабо и уязвимо. Оставете тялото да покаже какво чувства сърцето ви.“

14 април 2022 г., гр. Морозивка, Киевски регион

На 22 февруари 2022 г., в нощта, в която Русия започна война с Украйна, спешно напуснах Киев, в принудителна изолация. Киев беше обстрелван с крилати ракети и се преместих в гр. Морозивка, на 50 км. от Киев.
Седмица по-късно войната бе на 20 км. от мястото, на което се укривах. Денонощно чувахме изстрели и експлозии и за около седмица свикнахме с тях. В началото на април украинската армия изтласка руските войски от близките села и наоколо стана по-тихо. 
Постепенно започнах да си възвръщам подвижността на тялото и да излизам от ступора на войната. Реших да направя няколко видеа с импровизации, за да видя трансформациите, които тялото ми беше преживяло от външна перспектива. Преди това се чувствах напълно парализиран. Всичко, което можех да правя, бе да пиша поезия – изведнъж мислите и чувствата бяха взели формата на думи.“

Аудио-поемата „Война“ става лайтмотив на миналогодишното издание на фестивала, Antistatic AntiWar, когато звучи преди всяко представление в програмата.

„Когато анализирам възприятията си относно случващото се през онзи период, имам чувството, че всичко е черно и бяло. Полутоновете бяха изчезнали. Хората се деляха на „приятели“ и „предатели“. Исках си тоновете обратно, за да мога отново да се върна в живота си и да запазя възприятията си за света отвъд доброто и злото. 

Мислех си, че е важно да запечатам онези моменти. Така и се появи този филм за изолацията по време на война.“

Антон Овчинников е мултидисциплинарен артист. Той е хореограф, изпълнител, композитор, лектор и организатор на ежегодния международен танцов фестивал “Zelyonka Space UP” (Киев). Завършва Националния университет за култура и изкуства в Киев. От 2008 г. е артистичен директор на танцовата компания “Black O!Range”, призната като един от най-отличаващите се и оригинални проекти за танц в Украйна. През 2015 г. Антон става съосновател на “Contemporary Dance Platform”, чиято цел е да подкрепя младите украински хореографи, да интегрира съвременния танц в културния живот на Украйна, както и да лобира за създаването на национален център за съвременен танц. От 2018 г. Овчинников е член на експертния съвет на Украинската културна фондация. 

Инфо
Екип
Билети