Невъзможни действия. Разговор с артиста Ясен Василев.
Невъзможни действия. Разговор с артиста Ясен Василев.

Невъзможни действия. Разговор с артиста Ясен Василев.

Награда на Столична община за ярки постижения в областта на културата, 2021
Номинация за награда ИКАР за съвременен танц и пърформанс, 2022

Срещата с Ясен Василев е посветена на работата му по пърформанса „Невъзможни действия“, който подлага изпълнителите на поредица от задачи, целящи да изпитат и преосмислят границите и функциите на тялото и да разрушат (не)съзнателни навици в движението. Той ги води към това да освободят телата и движенията си от наложените върху тях значения. Процесът приканва групата изпълнители да активират, променят и адаптират партитура за физическо соло, въз основа обаче не само на своите тела, но и на социално-политическите им биографии, изпълнявайки своите версии заедно в едно и също пространство.

„Невъзможни действия“ има своя прототип като резиденция в “Taipei artist village“ (Тайван) и “La Caldera“ (Испания) през 2019 г. и за първи път е продуциран през 2021 г. oт “Radar Sofia” в ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс. Пърформансът е последван от нови версии с местни изпълнители на “Moving body festival” (Варна) и “CoFestival” (Любляна). 

Ясен Василев работи в сферата на съвременния танц и пърформанс като режисьор, драматург и критик. От 2018 г. той е сътрудник на списание “Springback“ и драматургичен консултант на хореографа Ехсан Хемат (Белгия/Иран). През 2015 г. стартира NUTRICULA – практическото изследване на неговата магистърска теза върху политиката на танца от Шанхайската театрална академия (Shanghai Theatre Academy), разработена и представена под формата на семинари и представления в международен план. На местно ниво Ясен Василев работи с управляваната от артисти резиденция за драматурзи и артисти в риск “Radar Sofia“ и съ-управлява “Drama Pact“, колектив от писатели и изпълнители, които споделят ресурси, вместо да се конкурират за тях. Той публикува четири стихосбирки и четири пиеси и получава наградата на публиката на “София: Поетики“ 2010 и “CEI Fellowship“ 2020 на фестивала Виленица, Словения.

 

Инфо