Колко cm³ e разрешено на тялото ми да обитава?
Колко cm³ e разрешено на тялото ми да обитава?
Колко cm³ e разрешено на тялото ми да обитава?

Колко cm³ e разрешено на тялото ми да обитава?

/Хърватия/

Гостуването на представлението  се осъществява в рамките на проекта (NON)ALIGNED MOVEMENTS  Strengthening contemporary dance in Western Balkans / NAM на Балканската танцова мрежа  Nomad Dance Academy, съфинансиран от Европейския съюз и Програма „Култура“ на Столична община.

Представлението е резултат от съвместната работа на TRAS студио и хореографката Соня Преград, обединили се около специфични физически аспекти на женското тяло. Като автор Соня Преград надгражда досегашния подход в соло-продукциите си, където винаги е била фокусирана върху женското тяло като обект, така че заглавието и структурата на „Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?“ представляват каталог от отличителни белези, обективизиращи женското тяло, заети от предишни представления на хореографката. 

Да изследва тялото като предмет е присъщо на хореографската и изпълнителската танцова практика. Тялото в едно представление е винаги обект на гледната точка на зрителя, на хореографа, но също и обект на собствения си поглед. То съществува като обект на собственото ни възприятие за него – т.е. на нещо, което сме учени да наричаме „тяло“ и нещо, което сме учени да наричаме „мое“. Изначално патриархатът се отнася към женското тялото като към обект. Но драг жанрът еманципира тази обектност от женския пол със специфично, изцяло доброволно преувеличение в поведението и започва да играе с нея – сякаш я открадва, но за да преформулира, преформатира и мобилизира начина, по който зрителят ще я възприеме. Тази игра именно се случва и на сцената на „Колко кубични сантиметра e разрешено на тялото ми да обитава?“

Хореографски представлението поставя пред зрителя чувствителността на възприятията ни и докосването на тяло, предмети и пространство – и всичко това пресъздадено от образите на три драг кралици. 

Соня Преград е танцов артист, изпълнител и преподавател. Завършва магистърската програма „Соло/Танц/Авторство“ към Университета за изкуства в Берлин, а преди това учи в ArtEZ Aрнхем, Холандия. Нейните солови работи и представления, създадени в сътрудничество с Вили Прагер, Силвия Марчиг, Марияна Крайач и много други, са представяни из цяла Европа. Соня е съоснователка и съорганизаторка на фестивала „Импроспекция“ в Загреб, съоснователка на проекта “Antisezona” – едногодишна програма за представяне и контекстуализиране на съвременен танц и сходни перформативни практики в Музея за съвременно изкуство в Хърватия. От 2011 г. тя е от организаторите и на международния проект и интерактивно танцово списание TASK съвместно с танцов център „Тала“ в Загреб. Участва в представления на Мег Стюарт, Борис Шармац, Саня Ивекович, Изабел Шад и др. Получава хърватската национална награда за най-добра изпълнителка и цялостна работа в областта на танца, както и две колективни награди на Танцовия съюз на Хърватия. Отличена е по време на 26-то Славонско биенале. 

Представлението се реализира с подкрепата на Министерство на културата и медиите, Хърватия

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети