hip piece
hip piece
hip piece

hip piece

(Германия)

Гостуването на представлението се осъществява в партньорство и с финансовата подкрепа на Гьоте-институт България и Министерство на културата, както и с подкрепата на Hessian State Ballet and the Künstler*innenhaus Mousonturm в рамките на Tanzplattform Rhein-Main, Z – Zentrum für Proben und Forschung, Junge Theaterwerkstatt am Zoo.

Ритъм, който раздвижва бедрата и разклаща дупето: Разклатете и вашето! Това е призивът в новото представление на Верена Билингер и Себастиан Шулц, посветено на най-съкровената част на тялото, центърът на всички желания и съблазън, двигателят на танца. Представлението застава в центъра на актуалните културни дебати за присвояването и притежанието, еротизацията и екзотизация, сексуалността и пола, политиките на идентичността и универсализма. 

На сцената са група артисти с различен личен и професионален опит, които са посветени в изкуството на люшкане на бедра – от експерти по африкански танци, афро хаус, ориенталски танци и бели денс, денсхол, различни стилове на хип-хоп (попинг, локинг, и др.) салса и туъркинг. Те представят своя подход към усвоените движения по начин, по който те понякога са сериозни, аналитични и уязвими, а понякога – игриви и буйни. В процеса на работа артистите изследват танца като начин да се освободят от етикетите и да станат повече и по-различни, отколкото са на пръв поглед.

Верена Билингер & Себастиан Шулц завършват приложно театрознание, както и програмата „Хореография и пърформанс“ към Института за приложно театрознание в Гисен, Германия. Артистичната им практика се основава на разбирането за движението като конвейер на живот и  знак за живот, с който те могат да създават образи, да въздействат и да откриват и емоционални полета на напрежение. През 2015 г. дуото получава специално дългосрочно финансиране от провинция Норд-Рейн Вестфалия за артистична продукция и основаване на собствена компания. Танцовият им филм “untitled (mirror)” е награден  от Greensboro Dance Film Festival, в САЩ, през 2021 г., а филмът им “Picknick” печели наградата за „най-добро движение“ на калифорнийските музикални видео и филмови награди през 2022 г.

Финансирано от “Fonds Darstellende Künste” с подкрепата на NEUSTART KULTUR – по пакета от мерки в сферата на културата и медиите, финансиран от комисаря по култура и медии на германското федерално правителство, Kunststiftung NRW, Министерството на науката и културата на провинция Хесен.

С подкрепата на: Z – Zentrum für Proben und Forschung Frankfurt, Frankfurt LAB, Schauspiel Frankfurt.

Копродукцията се осъществява в рамките на Алианса на Къщите на международните продукции, финансиран от комисаря по култура и медии към Германското федерално правителство, както и от Tanzplattform Rhein-Main. 

Артистичната работа на Билингер и Шулц се финансира дългогодишно от Франкфурт на Майн и програма “Konzeptionsförderung” на федерална провинция Северен – Рейн Вестфалия. 

 

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети