Лечители
Лечители
Лечители

Лечители

/Германия – Хърватия/

Гостуването на представлението в България е част от проекта “(NON)ALIGNED MOVEMENTS Strengthening contemporary dance in Western Balkans / NAM”, съфинансирано от Европейския съюз и Столична програма “Култура” и с подкрепата на “Perform Europe” , като част от проекта „East is the best“.

Екип от “лечители” е на мисия да идентифицира и реши всички проблеми, заплетени казуси, емоционални натоварвания и енергийна стагнация, които може да са се натрупали в пространството, в което се намираме по време на представлението. Хърватският екип ще изследва внимателно стените на конкретната зала, нейната история и как тя се справя в момента като сценично пространство. Хореографията на представлението комбинира фикция с историческо-документални елементи и е изтъкана от тънък хумор. 

Всеки път „Лечители“ се адаптира към пространството, в което се показва, вземайки предвид неговото минало и настояща употреба, тъй като много от сегашните театрални пространства по-рано са имали различна функция. Как това ново предназначение се отразява на живота им днес и доколко осъзнати са артистите, изпълнителите и публиката за ехото на сградите, в които работят, е един от въпросите, които поставя представлението. С него хореографката Ясна Виновършки прави жест за пробуждане на желанието ни за допълнителни перспективи към света, в който живеем. 

Първоначално два отделни екипа от Германия и Хърватия е трябвало да работят съвместно, но Ковид-19 осуетява замисъла. Първата работна версия по представлението е в близко сътрудничество с Дарко Драгичевич, по време на първото издание на поредицата от събития “Flutgraben performances” през 2019 г. в Германия.

Ясна Виновършки е изпълнителка, хореографка и обучителка, израснала в Загреб, но живяла и работила в чужбина от разпадането на Югославия насетне. В началото на 90-те години учи в гр. Есен, Германия, във “Folkwang Hochschule”, a през 2012 г. завършва магистратура по хореография в университета “HZT” в Берлин. От тогава работи като артист и изпълнител в различни европейски танцови компании, като наред с това става и стипендиантка на фондация “Kunststiftung Baden-Württemberg” и “DanceWeb” на Гьоте Институт. Първата ѝ  хореографска работа, солото “Which Club?” е награждавано няколко пъти. Ясна е силно ангажирана в създаването на различни платформи за артисти в областта на танца и изпълнителските изкуства. В допълнение на това преподава в академии по изкуствата като “HZT” (Берлин), “HfMT” (Кьолн), “ADU” (Загреб), университета „Мимар Синан“ (Истанбул). 

През 2008 г., заедно с партньорката си Клемент Лейс създават танцовата компания “Public in Private” в Берлин, където и до днес усъвършенстват танцовия си почерк в самостоятелни и съвместни проекти. 

„Лечители“ е продукция на танцова компания “Public in Private”, Берлин и Ясна Виновършки, Хърватия, в копродукция със “Studio”, Загреб и “Tanzfabrik Berlin”. Реализира се с финансовата подкрепа на Департамента на Берлин за култура и Европа, Министерство на културата на Хърватия и община Загреб.

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети