Голдбергови вариации
Голдбергови вариации

Голдбергови вариации

/Белгия/

Гостуването на представлението се осъществява в рамките на проекта “Живото и дигитално тяло” финансиран от Национален фонд “Култура”.

„Голдбергови вариации“ е отражение на състоянието на танца, демокрацията, миналото и бъдещето, и на различните форми на физическото днес. 

Заглавието на пърформанса е вдъхновено не само от известната музика на Бах, но също и от солото на Стив Пакстън – превърнало се в иконичен момент в историята на Западния танц. Изпълнителите Оскар Сталперт, Михил Вандевелде и Одри Мерилус работят както с музиката на Бах, така и с хореографията на Пакстън, насочвайки задълбочено погледа си към цели 40 години от развитието на различни видове танцови практики, задавайки си въпросите колко отворен, демократичен и достъпен е танцът днес, какви тела предпочитаме да виждаме на сцената и какви не. 

Музиката в Голдберговите вариации създадени от Михил Вандевелде се изпълнява на живо от Винсент ван Амстердам. Полифонията, която звучи от множеството вариации на Баховата музика, се отразява в различните слоеве на представлението. 

Михил Вандевелде  започва танцовата си кариера първо във “fABULEUS”, а след това учи в P.A.R.T.S. Той е хореограф, куратор, програматор и писател. Политическият му активизъм и този на артист са общата нишка, която прокарва през всичко, което прави. През годините е артистичен ръководител на фестивала “Bâtard”, даващ платформа на млади, чуждестранни артисти в Брюксел, както е част и от артистичния екип на Extra City Kunsthal в Антверпен. През 2017 и 2021 г. е резидент в “Kaaitheater” в Брюксел. В последния сезон работи като програматор в изпълнителските изкуства в DE SINGEL, Антверпен. Той е творчески посланик на Льовен. Вандевелде винаги се е интересувал от творческия процес и колективната динамика, непрекъснато търсейки социални, икономически и културни алтернативи на доминиращия начин на мислене в обществото. Като хореограф развива както собствената си организация “Disagree”, така си сътрудничи активно с “fABULEUS”, “Platform-K”, “PACT Zollverein” и др.

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети