Еуфория на болестта
Еуфория на болестта
Еуфория на болестта

Еуфория на болестта

Или прекрачване на микроскопичните граници

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Разбирането на човечеството за това що е болест претърпява дълбоки промени през вековете. От приписването на свръхестествени сили на болестите в древността през откритията на микробната теория през 19 век до пандемията от COVID-19 – разказът ни за болестта винаги е оформен както от напредъка на науката, така и от културни вярвания и практики на времето.

Представлението „Еуфория на болестта“ навлиза в дълбоката тема за болестта през „тялото“ на един от най-малките, но най-мощни патогени, познати на човечеството – вирусът, за да се вгледа в най-критичния момент за всеки човек: срещата със заразата. Представлението изследва многопластовите отношения между клетката-гостоприемник и вируса, за да представи своята абстрактна перспектива върху тези толкова миниатюрни, но така съществени сложности, преплетени в един общ „танц“. 

В „Еуфория на болестта” вирусът е метафорична проекция на тих нашественик, подобен на изкусител, на природна сила, който образува отряд от нападатели.  Механизмите на нападение и разпространение на заразата се разкриват чрез поредица от плавни и динамични сцени, подчертаващи адаптивността, устойчивостта и непредсказуемостта на вирусното присъствие.

Представлението надхвърля буквалното, навлиза в символните аспекти на заразата и преплита прозрения и интуитивен опит от срещата с непознатото, създавайки сценична среда, която отразява сложните връзки между човека и вируса. В нея вирее и неминуемата еуфория, която при завладяването на клетката създава предпоставки и нашественикът, и гостоприемникът да изпитат удоволствие и наслада.

В „Еуфория на болестта“ вирусът се превръща в ключ към артистично пространство, където границите между болестта, разбирането и човешкия опит се размиват и трансформират.


Ива Свещарова завършва „Хореография и пърформанс“ в Института за приложно театрознание в Гисен, Германия, „Синтетично и сценично изкуство“ в Пловдивския университет и експерименталните театрални класове 4ХС. През 2006 г. е стипендиант на “DanceWeb”. От 2002 г. до 2006 г. е част от трупата на “Acto – Instituto de Arte Dramatica”, Португалия. Работила е с  режисьори и хореографи като Николай Георгиев, Галина Борисова, Ани Васева, Филип Перейра, Дойферт и Плишке, Томас Лемен, Марен Щрак, Елена Бото, Андре Рио-Сарсей, Анна Данкова и др. От 2007 г. година е член на „Брейн Стор Проджект“.  
Ива Свещарова е автор на представленията: „Съвършено розово“ (номинация за „Икар“, 2019 в категория „Съвременен танц и пърформанс“, „а(е)фектно“, “Doing that thing again”, „Огледална Фаза“ и „Метаморфозата“ по Кафка (продукция на “Acto – Instituto de Arte Dramatica”, Португалия). 
Свещарова артистично си сътрудничи с артистите Вили Прагер и Роза Берман (Германия). През последните години заедно с Вили Прагер създават колективните проекти: „Преди края…(на света)”, „A Better Life” (колективна работа на Свещарова, Прагер и Щиферман, Германия), „Произведени за щастие”, “shamebox” с Вили Прагер, “Balkan dance reality show” (колективна работа с Роза Берман и Соня Преград), „Нашето последно, па де дьо“ по Галина Борисова, „Музей на хигиената”, „Дона Клара“ и „Клише“ и други. Съвместни представления с Роза Берман: “Soft things”, “Strip naked, talk naked” (реализирано в рамките на “FREISCHWIMMER” 2014/15 с продуцент “Sophiensaele”, Берлин), “Show me how” и “Velocity Pumps” (в сътрудничесто с Теса Тайсен).  
Ива Свещарова е съоснователка на балканската обучителна програма „Номадска танцова академия“ и на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.
Някои от общите продукции на Ива Свещарова и Вили Прагер – “shamebox“, /2018 г. / и „Произведени за щастие“ /2019 г. /, са отличени с националната награда ИКАР в категория „Съвременен танц и пърформанс“. 

Вили Прагер е артист, работещ в областта на съвременния танц и пърформанс. Той завършва експерименталните театрални класове 4хС, бакалавърска степен „Синтетичнo и сценичнo изкуствo“ в Пловдивския университет през 1999 г. и магистърска хореографска степен „Соло, Танц, Авторство” в Университета по изкуствата в Берлин през 2013 г. Като изпълнител Вили Прагер работи с режисьори и хореографи, сред като Николай Георгиев, Галина Борисова, Иво Димчев, Матей Кейжар, Дойферт и Плишке, Томас Лемен, Ксавие льо Роа, Далия Ачин, Марен Щрак и др. 
Вили Прагер е автор на представленията “Prager Strasse”, “Game-a porter”, “Transformbility”, “Egyptian spring”, “The victory day” и „Less might be more”, Transformability: Forever [донякъде мюзикъл]. 
Заедно с Ива Свещарова създават и участват в “Watch your back”, “Cliche”, “Dona Clara”, „Предмиграционна треска“, +/- 359 Топология, „Музей на хигиената”, „Нашето последно па де дьо”, “Balkan Dance Reality Show”, „shamebox”, „Произведени за щастие”, “A better life” и „Преди края …(на света)”. 
Oсвен с Ива Свещарова, Прагер си сътрудничи с Розе Берман, Соня Преград, Стефан Щерев, Мила Иванова, Нели Митева, Мартин Щиферман и др. Участва и в редица международни фестивали между които са: “ImPulstanz“, Виена; “Tanz Tage“, Берлин; “ExPlore“, Букурещ; “Off Europe“, Лайпциг;  “Bazzar“, Прага; “Kondenz“, Белград; “Platforma“, Загреб; “Spider“, Любляна; “Tanz Nacht“, Berlin; Фестивал за експериментален театър, Кайро; „Варненско лято“, Варна; „Ерата на Водолея“, Бургас; „Вода“, Бургас; „АCT“, София; “One dance week“, Пловдив и др. 
Прагер е носител на Европейска хореографска награда “Jardin d‘Europe” от “ImPulsTanz“, Виена с представлението “Тhe victory day”(2013), награда „Икар“ за представлението “shamebox” (2018), както и награда „Икар” за „Произведени за щастие“ (2019).
Прагер е съосновател на фондация „Брейн Стор Проджект“ (2005), Номадска Танцова Академия и Фестивала за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“, както и съпродуцент на „Списание за танц“.

Представлението се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по  „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“, в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала“ и Гьоте-институт България.

Инфо
Екип
Билети
Билет за 10 представления от Българска танцова платформа