Есмералда и Раймонда
Есмералда и Раймонда
Есмералда и Раймонда

Есмералда и Раймонда

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Марта Греъм казва за Анна Павлова, че само добре се е покланяла. Нижински става новатор, но мнозина го наричат дилетант. Мари Агнес е много силна в ролята на Раймонда. Есмералда не харесва да танцува с дайре, но понякога го прави. 

Представлението предлага откъслечни образци на изтанцувани или нереализирани роли и образи, акостирали завинаги у нас. Чрез цитати от различни вариации, сола или дуети, избледнели достатъчно, но пък ситуирани в стабилна конструкция, Галина Борисова и Теодора Попова съвместяват на пръв поглед несъвместимото: класическо и модерно в следствена обвързаност – понякога фатална, понякога нелепа, понякога просто неизбежна. 

Галина Борисова нарича себе си хореограф „мутант“. Тя е хореограф и изпълнител на повече от 50 спектакъла, представени в Европа и САЩ. Позната е на публиката с нейните емблематични солови работи: „Хуанита Хилдегард Бо“; „Танцувам Мария Калас“, “anti-GONE-It’s me“, „Тук долу всички люляци умират“, „Как бързо тече животът от януари до декември“, „Вярно с оригинала“. Спектаклите ѝ провокират с концептуални решения, прецизни детайли и чувство за хумор. Инициатор и продуцент на фестивал „Етюди и приятели“. Автор е на книгата „Танцови представи и артистични предпочитания“. Активен блогър и инициатор на платформата „Предпочитания за танц“: http://galina-borissova.blogspot.com/.

Носител на първа награда за хореография за представлението “A Never Ending Story” в Гронинген, Нидерландия. Получава златен медал за солото „Хуанита Хилдегард Бо“ на фестивал “Zemun” в Белград. Последните ѝ проекти са представени в галерия „Етюд“, където е и програматор на пространството. Гост-преподавател в Дънкан Център, Прага; Нов български университет, София и др. 

Youtube channel

Facebook

Теодора Попова е танцьор и хореограф с впечатляваща биография, един от основателите на „Амарант Данс Студио“. Работи с балет „Арабеск“, специализира в “Dance Web”, Виена, “Liat Dror Nir Ben Gal”, DV8. Като танцьор участва в няколко продукции с международната танцова компания “Deja Donne” с хореографи Ленка Флори и Симоне Сандрони, с които имат над 200 представления по цял свят. Участва на престижни фестивали в Авиньон, Единбург и Ню Йорк. Преподавала е в САЩ, Чехия, Русия и Италия. Работи и в копродукции с хореографи от “Ricochet Dance Productions”, Лондон и “Tanztheater Global”, Берлин. Носител на наградата “Total Theatre Award” на фестивала в Единбург. Занимава се и с преподавателска дейност, като е била гост-преподавател в Националното училище за танцово изкуство, Нов български университет, Номадска академия за танц в Бургас и образователната програма на “Deja Donne”. Работи като хореограф за различни театрални продукции и мюзикъли.

Facebook

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с галерия Етюд.

Инфо
Екип
Билети
Билет за 10 представления от Българска танцова платформа