Дуети с абстракции
Дуети с абстракции
Дуети с абстракции

Дуети с абстракции

/Германия/

Представлението се реализира с подкрепата на Гьоте-институт България и в партньорство с Националната галерия „Квадрат 500“ в рамките на съвместния проект „Moving in a squares”. Събитието е част от платформа „Без дистанция” към проекта Life Long Burning – за устойчива екосистема на съвременния танц в Европа, съфинансиран от Програма „Творческа Европа” на Европейския съюз.

“Дуети с абстракции“ е проект на хореографа Юлиан Вебер, стартирал през 2021 г. и пресъздаван всеки път със специално избрани произведения на изкуството от колекциите на мястото, в което се представя. Дуетите, които ще видим в София, са с избрани творби от представителната колекция на Национална галерия „Квадрат 500“. Там, заедно с музикантката Ику – Йоана Одерски , Вебер ще „танцува“ с картините „Стъклената кана” (1933) на художника и скулптор Иван Ненов (1902-1997),  „Прозорец” (1969) на живописеца Найден Петков (1918-1989) както и с кинетичната скулптура „Каприз” (1982) на визуалната артистка Лин Емери (1926-2021).

„Дуети с абстракции“ не следва класическата драматургия с наратив, начало и край, а пресъздава откривателско пътешествие, в което на фокус са физическото, соматичното и сетивното изследване на концепцията за абстракцията във визуалните изкуства. Избраните от Вебер произведения са пример за различни подходи към нея и я третират вкл. от историческа гледна точка. 

Представлението създава ситуация, в която формалността в абстракцията се сблъсква с живо тяло, което се опитва да комуникира с нея, да привлече вниманието й, да флиртува, да бъде интимно с нея. Заради рестрикциите на музея, това тяло не може да докосва артефактите,  а тази невъзможност създава градус и енергия, които задвижват танца между тях със силата копнеж.

Юлиан Вебер е хореограф, танцьор, визуален артист и дизайнер. Учи Скулптура във втория по големина университет за приложни изкуства в Германия, хореография в HZT, Берлин, както и в “Theaterschool“ в Амстердам. Работите му са свързани преди всичко с темата за пространствата и взаимодействието между движение, тяло и обект. Застанал на кръстопътя между визуалните и изпълнителски изкуства, Вебер печели редица отличия, сред които и Berlin Art Prize за 2015 г. Той  е съосновател на галерията за танц и пърформанс “New Fears” в Берлин. 

Инфо
Екип
Билети