dragON aka PHOENIX
dragON aka PHOENIX

dragON aka PHOENIX

Представлението е част от Българската танцова платформа на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата и в партньорство с РЦСИ – Топлоцентрала, Сцена „Дерида“, Софийски Арсенал – музей за съвременно изкуство и ОКИ Красно Село.

“dragON aka PHOENIX” е живописно представление, в което въздържанието не е допустимо. Използвайки буквалност и логиката на мюзикъла, творбата проблематизира абсурди в хореографията и танца и е резултат от невъздържаността на три пламтящи танцуващи души – в изпълнение на Александар Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас. “dragON aka PHOENIX” е възходът на суперзвездите. 

„Искате ги на високо, по-силни, по-дълбоки, по-изкусни, по-непослушни, смели и в целувка завинаги? Те ще направят всичко, независимо какво би им коствало.“

“dragON aka PHOENIX” е втората творба от проекта “dragON”, хореографска трилогия, изградена в съавторство между тримата артисти, известни още като “STEAM ROOM”. Проектът се занимава с темата за протестиращото и празнуващо тяло на drag сцената, изследвайки взаимовръзката с танц и хореография.

Александар Георгиев – Аце участва активно във формални и неформални образователни програми като “NOMAD” (2009), “DanceWeb” (2010/2017), “50 Days Fly Low” и “Passing Through” (2010), “SPAZIO” (2012/2013) и “Critical Practice made in YU” program (3rd generation) (2016/2017). Завършва бакалавърска програма по танцов театър в „Нов български университет“ в София през 2008 г. и магистърска програма по хореография в “DOCH“, Стокхолм през 2014 г. От 2008 г. работи в областта на танца и хореографията чрез множество различни подходи. Освен авторската си артистична работа, той е и част от артистичния екип “STEAM ROOM”, който се занимава с колективното авторство, като формат. Екипът е част “Imaginative Choreographic Center”, преосмислящ институциите и процесите на институционализация и денационализация на артистичните практики и процеси. 

Дарио Барето Дамас е канарски танцьор и хореограф на свободна практика. Работи в София, Скопие, Стокхолм и Тенерифе. Образованието си получава в “Teatro Victoria“, Тенерифе, “Institut del Teatre”, Барселона и “DOCH”, Стокхолм. Дарио е работил с шведската танцова компания  “Cullberg” като гост-танцьор, както и в “CCAP” и “c.off” (с ръководител Кристина Каприоли). В творческия си подход Дамас се фокусира върху еманципацията на танца, както и в пространствата на деконтекстуализация и де-идентификация. Член е на “Lokomotiva” (Република Северна Македония), “Interimkultur” (Швеция), “Garage Collective” (България), “PiedeBase” (Канарски острови) и “TenerifeLAV” (Тенерифе).

Жана Пенчева е танцьор и хореограф от България. След обучението си в НБУ, София, продължава да участва в редица семинари по танцови практики и програми като “Nomad dance Academy” и “DanceWeb”. През 2018 г. заедно с Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас създават международния артистичен екип “STEAM ROOM”, който се движи между Бургас, София, Тенерифе, Скопие и Стокхолм и реализира и продуцира своите артистични творби в различни европейски контексти. През последните години е заета с колективни хореографски сценични творби, със собствени артистични произведения и с танци за други хореографи. В момента Жана е заета като изпълнител в няколко сценични творби, а последният ѝ хореографски концерт “Dance baby, dance” е на турне през 2022-2023 г.

 Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерство на културата и Национален фонд „Култура“. С подкрепата на Народно читалище „Васил Левски“, “Performance Room“, Фестивала “Moving Body“, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, Skopje Pride Weekend, списание „ВИЖ!“, и списание „Jasmin“.

Инфо
Екип
Билети
Билет за 10 представления от Българска танцова платформа