Код Червено
Код Червено
Код Червено

Код Червено

Българска танцова платформа се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

„Код Червено“ е изследване на ефектите, които има погледът върху тялото – тялото, като участник в публични акции, протести, хепънинги, пърформанси и сценични презентации. Представлението проследява моментите, в които тялото от субект се превръща в обект на погледа и наслаждението, което рефлектира в него. В „Код Червено“ Погледът става съавтор на нашето Аз, което фантазира да бъде видяно. Погледът като Бог. Богът, без който не съществуваме, защото не сме видени.

Марион Дърова завършва „Философия“ в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, а няколко години след това изучава „Режисура за драматичен театър“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. През 2015 г. преминава едногодишна обучителна програма по съвременен танц в Derida Dance Center, където участва в спектаклите “Silent Weapon”, “Zen Play”, “Sinner”, “Miss Julie”. Хореографския си дебют прави през 2016 г. с „Мейнстрийм“. През 2017 г. участва в българския шоукейс на европейския фестивал за съвременен танц и пърформанс “Aеrоwaves” със спектакъла “Trauma”. През 2018 г. е премиерата на “Corpus meum“, който цели да провокира дебат за легализиране на евтаназията. Представлението ѝ “Hating machine“ изследва генеалогията на омразата и формирането ѝ в идеология на групите. 

Марион участва като изпълнител в биотоп пърформанси на холандската компания „United Cowboys” през 2019 г. и 2022 г. През пролетта на 2020 година е част от съвместна изложба на „Български фонд за жените“ с инсталацията „РаЗсливане“ по мотиви от филма „Персона“ на Ингмар Бергман. За пърформанса “WO MAN” (с фокус към gender-проблематика) печели  ИКАР през 2020 г. в категория „Съвременен танц и пърформанс“. През 2022 г. “FREEFALL” излиза със световна премиера във фестивала “ONE DANCE WEEK”. Той е номиниран за наградата ИКАР 2023. 

По същото време Марион Дърова режисира театрални пърформанси, базирани на текст – „Списъци“ и „Описания преди да заспиш“. 

Като хореограф в театрални проекти работи с Иван Добчев за представлението му „Нова библия“ (2019) , с Малин Кръстев в „Шум и бяс“ (2020), Василена Радева в „Хоро“ (2023) и в „Хага“ на Галин Стоев (2023). От 2017 г. преподава „Сценично движение“ и „Съвременни танцови техники“ в Театрален колеж „Любен Гройс“. Танцовият ѝ опит в различните стилове е широк – в свободното си време преподава Dancehall (и Twerk) и House dance (и Footwork), които са в групата на Street dance.

С финансовата подкрепа на Министерство на културата.

Инфо
Екип
Билети
Билет за 10 представления от Българска танцова платформа