Без дъх

Без дъх

(Нидерландия /  Германия)

„Без дъх“ е „концерт“ за тяло. Превърнал себе си в музикален инструмент Тиан Ротевел разгръща звука в залата до неузнаваемост и чрез него хореографира вниманието на зрителите. Звучат композиции от периода на Късния ренесанс, на фона на жестове и движения, с които артистът си проправя път между дилемите за смислено и безполезно, музика и танц, удоволствие и провал, частно и публично. Като лента на Mьобиус  „Без дъх“ води зрителите по повърхността, където движението влияе на звука, а звукът на движението и тяхната цялост не може да бъде нарушена.

Тиан Ротевел е композитор, изпълнител и танцьор, живеещ в Берлин. Учи музикална композиция в Кралската консерватория в Хага и танц и хореография в HZT UDK Berlin. Той е един от стипендиантите на програма PACT от 2020 до 2022 г. В работата си често прилага „самокомпозиции“ и следва логиката на звука при създаването на танц, където звукът и движението са едновременно процеси, които могат да се превърнат в смисъл, но също така могат да се материализират в усещане. 

През 2011 г. пърформансът му „SoulSqueezing“ проправя нов път в международното танцово поле, представяйки звука и движението като взаимосвързана арт-практика. Представлението пътува на дълго турне в цял свят от 2011 г. до 2016 г. 

Тиан работи в тясно сътрудничество с Клер Вивиан Соботке, Диего Гил, Херман Хайзих и Жанин Дърнинг. Музикалните му композиции са изпълнявани от ансамбли като MAE Chamber Orchestra,, Rosas Ensemble, Post and Mulder и други. Работил е като композитор и изпълнител за хореографи като Джереми Уейд, Драгана Булут, Елпида Орфаниду, Мартин Нахбар, Canduco Dance Company и др.

Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2023 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект” и Сдружение „Номад Денс Академи България”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура” по програма „Програма  за възстановяване и развитие на частни културни организации”, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития и Полски институт в София, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала” и Сцена „Дерида”.

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети