ТЛМ – Телесна линия на мисълта
ТЛМ – Телесна линия на мисълта

ТЛМ – Телесна линия на мисълта

(Румъния / Канада)

Гостуването на представлението се реализира с финансовата подкрепа на Национален   фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ и Министерство на културата. ТЛМ – Телесна линия на мисълта е част от проекта „Retrocontrol – Performative Documentaries on the Move“, съфинансиран от AFCN – The Administration of the National Cultural Fund. AFCN не е отговорен за съдържанието на проекта, или начина, по който резултатите от него могат да бъдат използвани. Те са изцяло отговорност на бенефициента. 


Първите минути на това представление карат зрителите да си мислят, че то е изключително „телесно“, разказващо за приликите между хората и животните. „ТЛМ – Телесна линия на мисълта“ обаче не е посветено на тялото, а на всеки от нас, като микробен отпечатък и дори като система от взаимнообуславящи се бактерии, едновременно силна и крехка. Замислено като хибриден спектакъл, конференция и хореографско шоу, представлението ни пренася през миризмата, размножаването, физическите упражнения, имунитета и ни приземява в едно ново измерение на това какво може да наречем „идентичност“. 

Симона Дяконеску е румънска хореографка и режисьорка, която работи в различни жанрове и формати. Работата ѝ е основана на изследвания и научен принос в областта на танца и маргинални исторически събития. Завършва бакалавърска и магистърска степен в катедрата по хореография на Националния университет по театър и кино в Букурещ, като притежава и допълнителна бакалавърска степен по филмова режисура. Симона Дяконеску е основател на “Tangaj Collective” и на Международния фестивал на танцовия филм в Букурещ. 

През 2022 г. е номинирана за артист на “Aerowaves”, асоцииран артист на Националния център за танц в Букурещ и ментор на платформата “Forecast”, под ръководството на френската хореографка Матилд Моние. Нейни творби са селектирани и представяни на фестивали, конвенционални сцени, неконвенционални пространства, кина, галерии и музеи, архитектурни обекти, достигайки до публика от Европа, Канада, САЩ, а напоследък и от Африка.

Ванеса Гудман е артистичен директор и хореограф на танцовото общество “Action at a Distance”. С гордост споделя, че живее и работи на изконните земи на народите Musqueam, Squamish, и Tsleil-Waututh, коренно население на Канада. Ванеса е привлечена от изкуство, което има тежест и смисъл отвъд чисто естетическия и използва хореографията като възможност да изследва човешкото състояние. Има бакалавърска степен от университета „Саймън Фрейзър“ (SFU) и работи с Алексис Флетчър, “Springboard Dansé Montréal”, “Votive Dance”, “Lamon Dance”, “Modus Operandi” и “The SFU rep class”. През 2013 г. получава наградата на Айрис Гарланд към Танцовия център и участва в програмата им „Юланда М. Фарис“. Нейни работи са представяни на местно, национално и международно ниво в Канада, САЩ, Европа, Обединеното кралство и Южна Америка.

Продуценти: Tangaj Collective; Action at a Distance; Национален център за танц в Букурещ,  съфинансиран от Националния фонд за култура на Румъния; Съвета по изкуства на Канада, подкрепен от Cultivamos Cultura, Biofriction, Left of Main, Plastic Orchid Factory.

 

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети