Задвижван
Задвижван
Задвижван

Задвижван

(Австрия)

Гостуването на представлението се реализира с  финансовата подкрепа на Национален фонд  „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”.


„Задвижван“ е пътешествие. Започва притихнало в едно притъмнено кръгово сценично пространство и достига до заряда, пулса и екстаза на клубна сцена. Задъхваща трансформация, в която тялото на австрийския хореограф Зимон Майер е сякаш струнен инструмент, по който препускат невидими виртуозни пръсти. Майер превръща дишането в движение, а движението – в дишане. Звукът от стъпките се смесва с ударите на сърцето, за да отговори на важните въпроси за спонтанността и самоизразяването. 

Зимон Майер, роден през 1984 г. в Австрия, е хореограф, музикант, изпълнител, лектор и куратор. Учи в държавното оперно и балетно училище във Виена, в училището за съвременен танц P.A.R.T.S. в Брюксел, както и става член на Виенската държавна опера и балет. 

Като музикант и певец Майер създава и участва в много групи, прави аудио версии на сценичните си продукции, продължава да създава собствена музика. Работи съвместно с Анне Тереза Де Кеерсмакер, Вим Вандекейбус и Зита Суон. Хореографският му репертоар включва сола, дуети, групови изпълнения, опера, имърсив събития. Курира фестивалите “Spiel” (Австрия), “Tanzplan Ost” (Швейцария), “The Ecstatic Body” Festival (Виена). Организира танцови уъркшопи и е лектор на международни фестивали и университети като HfMDK (Франкфурт), Impulstanz (Виена), MUK (Виена), RITCS (Брюксел).

Международната програма на фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2023 се организира от Фондация „Брейн Стор Проджект” и Сдружение „Номад Денс Академи България”, с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Национален фонд „Култура” по програма “Програма  за възстановяване и развитие на частни културни организации”, Гьоте-институт България, Столична община – Календар на културните събития и Полски институт в София, и в партньорство с РЦСИ „Топлоцентрала”, Сцена „Дерида” и Галерия „Етюд“.

Инфо
Екип
Билети