Атитюд
Атитюд
Атитюд

Атитюд

(Финландия/Германия)

Гостуването на представлението се реализира с финансовата   подкрепа   на   Национален   фонд  „Култура” по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации”

Атитюд“ се появява след като хореографът Томи Паазонен смесва стриктния академичен речник на класическия балет с драматургичните импулси на съвременния танц. Той обръща поглед към онова, което е било фокус на неговия танц в продължение на 30 години, защото е решил, че е време да изследва процесите, формите и техниките на балетното си минало от 90-те години. 
В това изследване ни повеждат Кай Брейтуейт, Лео Манкузо и Джонатан Ройз Уиндъм – трима куиър балетни танцьори, изпълняващи съвременните танцови техники на Паазонен… на  балетни палци.
Резултатът е експериментален балетен спектакъл, изпълнен с технически умения и виртуозност. 
Смесвайки балетната техника с куиър естетика и чувствителност, Паазонен не се стреми към пародия, а към разширяване на възможностите за използване на балетните палци като стимул за движение и хореография.

Томи Паазонен, роден през 1970 г. в Хелзинки, Финландия, е хореограф, артистичен директор, танцьор, куратор, ментор и преподавател. След като танцува като солист в Хамбургския балет на Йон Ноймайер (1989–1994 г.), Балет “Lines” при Алонзо Кинг в Сан Франциско (1994–1995 г.) и Балет „Джофри” в Чикаго (1995–1997 г.), неговата танцова кариера прекъсва внезапно заради инцидент. През 2002 г. той се мести в Берлин, където създава своята организация PAA (Public Artistic Affairs) и работи в международен контекст като хореограф и постановчик в различни жанрове. През 2013–2018 г. е артистичен директор на Регионалния танцов център на Източна Финландия ITAK. През сезон 2019/20 г. се завръща на сцената след 23 години. Неговото автобиографично соло „Ретроспекция – 5 сола за 5 десетилетия“, което българската публика вече гледа в програмата на Антистатик през 2021 г., е първото солово представление, което създава за себе си. Неговата работа е била представена и продуцирана в Европа, Ню Йорк, Чикаго, Хюстън, Сан Франциско, Бразилия, Хонг Конг и Токио.

Продукция на Tomi Paasonen в копродукция с DOCK ART, финансирана от Департамента на Берлинския сенат за култура и Европа.

Инфо
Екип
Без дистанция
Билети