Покана за участие в работно ателие: ДРАМАТУРГИЧНАТА РАБОТА

Home / Без дистанция / Без дистанция 2018 / Покана за участие в работно ателие: ДРАМАТУРГИЧНАТА РАБОТА
Покана за участие в работно ателие: ДРАМАТУРГИЧНАТА РАБОТА

TEACHBACK/ БЕЗ ДИСТАНЦИЯ – образователна платформа за танцови практики и теории в рамките на Международния фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ 2018

обявява покана за участие в работно ателие
23-25 април 2018, София

ДРАМАТУРГИЧНАТА РАБОТА
развитие на драматургичната практика в съвременното представление

за практици в сферата на театъра, танца, пърформанса, визуалните изкуства и драматургията

Водещи: Константина Георгелу (теоретик в изпълнителските изкуства, драматург, преподавател в ArtEZ – магистърска програма за театрални практики в Университет Утрехт, Холандия) и Данае Теодориду (артист и изследовател)

В какво се състои драматургичната работа в едно представление като подход към  неговото изграждане? Този уъркшоп изхожда от едно широко разбиране за драматургията отвъд литературния текст като основа на представлението, а най-вече като практика за „работа върху действия“, споделена между различни сътрудници в контекста на колаборативния театър, танц, пърформанс и др. и принадлежаща към широкото поле от дейности в артистичната и социополитическа среда, в която работим. В него ще се движим отвъд строгите разграничения и ще се стремим да обединяваме теория и практика, като изследваме как драматургията се поражда в един експериментален и изследователски ориентиран артистичен процес. Участниците ще бъдат стимулирани да се включват в колективни и индивидуални творчески задачи, включително в писане, четене на подбрани текстове и обсъждане. В рамките на три дни ще се посветим на споделяне, преразглеждане, поставяне под въпрос и развиване на творческата работа през перспективата на драматургичното мислене.

Каним всеки участник да влезе в процеса с конкретен проект, върху който работи в момента, за да изпробва различни методи и средства в тази трудно уловима и разнообразна сфера, каквато е драматургията. Методът на работното ателие е разработен в контекста на по-голям изследователски проект, който довежда до публикацията “The Practice of Dramaturgy” (Valiz, 2017). За повече информация: https://dramaturgyatwork.wordpress.com

Работен език: английски.

Работното ателие ще се случи в следния формат:

  • 3-дневен работен процес (23 април/ понеделник – 25 април/ сряда, 10:00 – 16:00)
  • публично представяне и обсъждане на книгата “The Practice of Dramaturgy. Working on Actions in Performance (Valiz 2017) със съставители Константина Георгелу, Ефросини Протопапа и Данае Теодориду (24 април/ вторник, 17:00 – 18:30).

Участие:

За да заявите своето желание за участие, ви молим да ни изпратите кратка творческа биография и мотивационно писмо със следната информация:

  • с какво мислите, че това ателие ще ви бъде полезно;
  • кратко представяне на творческия проект, върху който бихте могли да работите в рамките на ателието, или на интереса ви в полето на драматургичната работа.

Молим ви да имате предвид, че за пълноценното протичане на работното ателие е необходимо участниците да присъстват през цялото време.

Молим ви да ни изпратите необходимите документи на английски език на dramaturgies.new@gmail.com.

Краен срок за кандидатстване: 25 март 2018

Такса участие: 30 лв. (50% намаление за студенти)

Участниците в уъркшопа ще могат да ползват билети на преференциална цена за представленията от артистичната програма на 11-тия международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“.

Уъркшопът се провежда с любезното домакинство на Гьоте-институт България. 


Платформа Teachback/„Без дистанция” в рамките на 11. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ (20-30 април 2018) e част от проекта Life Long Burning, организиран от Локомотива и Номад Денс Академи България като представители на мрежата на Номадска Танцова Академия, с подкрепата на Програма “Култура “ на Европейския съюз. Проектът е финансиран от Програма “Култура” на Столична община, Министерство на културата на България и Министерство на културата на Република Македония. Реализира се със съдействието на Гьоте-институт България, Център за култура и дебат „Червената къща” и Галерия „Структура”.

Със съдействието на Платформа „Нови драматургии“.