ТАНЦОВА ВЕЧЕР НА МЕРИ ВИГМАН

Home / Архив / 15 - 21 май 2015 / ТАНЦОВА ВЕЧЕР НА МЕРИ ВИГМАН
ТАНЦОВА ВЕЧЕР НА МЕРИ ВИГМАН

Концепция и изпълнение: Фабиан Барба
Ментори: Катарине Сенерт, Ирене Зибен, Сузане Линке
Костюми: Сара-Кристине Ройлеке
Осветление: Джени Диез
Композитор на „Anruf Pastorale”, „Seraphisches Lied”, „Sturmlied” and „Sommerlicher Tanz” Ханс Хастинг
Композитор на „Raumgestalt”, „Zeremonielle Gestalt” and „Drehmonotonie”  Саша Деманд
Продукция на: K3 – Център за хореография, Танцплан Хамбруг (Германия)
Ко-продукция: Фабрик Потсдам (Германия) в рамките на артистичната резиденция Tanzplan Potsdam Artists-in-Residence, Kaaitheater (Брюксел, Белгия), P.A.R.T.S. (Брюксел, Белгия), wp Zimmer (Антверпен, Белгия)
С подкрепата на Mary Wigman Gesellschaft (Хамбург, Бремен, Германия), PACT Zollverein Есен (Германия)
Тур мениджмънт Caravan Production
Специални благодарности на  Щефан Дьоршел, Тими Де Лает

Съвременният танц не спира да се завръща към своите начала, зададени от неговите пионери в Европа преди век. Те скъсват с традициите на класическия балет и създават нови танцови форми, които да изразяват тяхната индивидуалност и духа на времето. Германката Мери Вигман е от най-значимите фигури на модерния танц. В нейните хореографии и изпълнения тя придава на танцуващото тяло значение на едновременно субективен и универсален израз на вътрешното преживяване и на душата.

 

В “Танцова вечер на Мери Вигман” Фабиан Барба преоткрива солата, които Вигман представя на първото си турне в САЩ (1930 – 1931)  и за една вечер променя съществуващите представи за танц там, като и до днес тя е от основните влияния в родния му Еквадор. С изключителна прецизност и артистичност Фабиан Барба изпитва възможностите за пресъздаване на движенческия език, силното въздействие и атмосфера на тогавашните рецитали на Вигман в зоната на напрежение между оригинала и цитата и в удоволствието от различието между телата им. Едно пътуване в миналото, което преобразява настоящето на танца.

 

„За отправна точка на „Танцова вечер на Мари Вигман” ползвам хореографиите на Вигман, с които тя се представя на първото си турне в САЩ през 1930 – 1931 г. Въз основа на тях изградих рецитал от девет кратки сола. Три от тях разучих от видео-документация на изпълнения на самата Вигман. За останалите използвах най-различен изходен материал: снимки, текстове от Вигман, както и рецензии по вестниците от този период. Тези източници не позволяват да се пресъздаде нещо като „оригинал”, но е възможно да се извлекат теми, настроения, определено качество на движението и движенчески речник, въз основа на които създадох своите сола”.

Фабиан Барба

„Танцова вечер на Мери Вигман” печели втора и трета Европейска награда за съвременна хореография Prix Jardin d’Europe 2010.

Фабиан Барба е роден в Кито (Еквадор) през 1982 г. На 12-годишна възраст започва да се занимава с театър и танц. Образованието, което получава, му позволява да се изявява като професионален изпълнител.  Успоредно завършва “Комуникации и литература” в Еквадорския католически университет “Понтифиция”. През 2004 г. Фабиан се премества в Брюксел, за да учи в едно от водещите танцови училища в Европа P.A.R.T.S. Той се установява в белгийската столица и става съосновател на артистичния колектив “Busy Rocks”. С първото му соло “Танцова вечер на Мери Вигман” (2009) той постига пробив на международната сцена. Фабиан Барба продължава да изследва историята на танца, междукултурните преноси в него и реконструкцията като артистична практика и в следвашите си работи – “A Personal Yet Collective History” (“Лична и все пак колективна история” ) и “Le Marbre Tremble” в сътрудничество с  танцовия изследовател Марк Франко.

„Танцова вечер на Мери Вигман” гостува с подкрепата на Почетното консулство на Еквадор в България и на Фламандските власти.

Билети 8/10 лв
Билети на касата на Младежки театър, бул Дондуков 8, Derida Dance Center и Червената къща. За резервации +359 2  02/ 831 21 94
Касата се намира в отделно помещение, непосредствено до главния вход на театъра.

Касата работи всеки ден
от 08:30 – 19:30 часа делнични дни
от 09:00 – 19:00 часа събота и неделя
Телефони за връзка:
02 988 17 53
02 939 40 59