В ТАНЦА

Home / Архив / 15 - 21 май 2015 / В ТАНЦА
В ТАНЦА

17 май, 19 ч., Галерия “Credo Bonum”

ул. Славянска 2

дойферт&плишке (Германия)

В ТАНЦА

хореографска партитура за всякаква публика и за всякакви пространства в почит на “Пролетно тайнство”

На 29 май 1913 г. в Театъра на Шанз-Елизе в Париж публиката става свидетел на световната премиера на „Пролетно тайнство“ по музика на руския авангарден композитор Игор Стравински и в хореография на Васлав Нижински. Тя се сблъсква с крайна реакция на  скандализираната публиката, станала част от легендата около тази творба, която маркира началото на модерния балет. Когато светлината в залата осветила зрителите, се разкрила хаотична и комплексна хореография от движения, гласове и действия. Въпреки изключителното значение на скандалния прием на представлението, тази част от хореографията му никога не е била реконструирана.

дойферт&плишке канят съвременната публика да стане част от мита “Пролетно тайнство”. В тяхната хореография „В танца” зрителите са поканени да се качат на сцената. Всеки получава предложения за движенчески задачи и действия. Те започват да се преплитат, препредават и реформулират от участниците. Така  развитието на хореографията изцяло зависи от самата публика.

Катрин Дойферт и Томас Плишке са сред най-утвърдените артисти в сферата на съвременния танц и пърформанс в Германия. От 2001 г. те работят под името „artistwin” (артисти-близнаци). В работата си се стремят да създадат “нов епически театър”. „Епически”, защото преплита театралната реалност, ситуативно създадената колективност на зрителите и разглеждането на техния опит в рамките на представлението като наратив. През последните години си сътрудничат с артисти от различни градове в Европа, включително и София. Развиват собствена артистична практика на „реформулирането”, която се състои в препредаването на материал като основа на представлението. Проектите им се чувстват еднакво “у дома си” във всякакви пространства като музеи, галерии, театри и др. От 11 години дойферт&плишке преподават в различни академии по изкуства в Германия и чужбина. От 2010 г. са преподаватели в програмата “Танц, контекст, хореография” в Центъра за танц (HZT)към Университета за изкуства в Берлин.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България. Представя се със съдействието на Галерия “Credo Bonum”.

Цена на билети: 8 лв.

Билети на касата на Червената къща, на ул. Любен Каравелов 15, както и един час преди представлението в Галерия „Credo Bonum“.

16 май, 16:00 – 19:00 ч.,

Галерия “Credo Bonum” ул. Славянска 2