DUO (couple dance)

Home / Архив / 12 - 20 май 2017 / DUO (couple dance)
DUO (couple dance)

12 май / 19:30 / ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс
пл. България 1, Национален Дворец на Културата(в подлеза срещу фонтаните)

DUO (couple dance)

Идея и хореография:  Брис Льору
Изпълнители: Станислав Генадиев и Виолета Витанова
Продуценти: Сдружение “Creative Box“ и ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

Времетраене: 60 мин.

Основното намерение на този дует е да се противопостави на засилващите се конфликтни настроения и ситуация на страх в Европа, като им даде един красив и позитивен отговор. В него правилата на играта са ясни – всеки е напълно свободен да изпълнява в танца онова, което най-добре отговаря на неговата същност, без да бъде ограничаван по какъвто и да е признак, а типичните за дуета позиции на водещ и воден непрекъснато се променят. Целта е да се преоткрие една демократична и празнична атмосфера на толерантност, като единствената амбиция е да подарим уважение и доверие на своето тяло и на тялото на другия.

Брис Льору завършва Националната консерватория в Лион. Още с първото си соло е отличен като най-добър съвременен танцьор на Международното танцово състезание в Париж и е награден със Златния медал на Париж. През 1992 получава стипендия от Американския танцов фестивал в Северна Каролина и завършва обучението си при Триша Браун и Мърс Кънингам в Ню Йорк. През 1994 се премества в Брюксел, където става част от трупата на Ан Тереза де Керсмакер – Rosas. Три години по-късно започва да учи музикология и етномузикология в Университет Париж-VIII и продължава самостоятелната си хореографка кариера. В своята работа Брис Льору изследва границите между танца и визуалните изкуства. „Дует“ е поредното успешно сътрудничество на Льору с едни от най-интересните и утвърдени български съвременни танцови хореографи и изпълнители Виолета Витанова и Станислав Генадиев.

Проектът е финансиран от Столична програма „Култура“ за 2017 г. и се реализира в партньорство с НДК и с подкрепата на Резидентската програма на Derida Dance Center (част от Културния календар на София).


Билети: 8/10ЛВ

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=UbGYv02y6O4[/embedyt]