ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС В КОНТЕКСТА НА ИЗЛОЖБИ И МУЗЕИ

Home / Без дистанция / Без дистанция 2018 / ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС В КОНТЕКСТА НА ИЗЛОЖБИ И МУЗЕИ
ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС В КОНТЕКСТА НА ИЗЛОЖБИ И МУЗЕИ

26 април, 17:00 – 18:30, Галерия „Структура“
ул. „Кузман Шапкарев“ 9

ТАНЦ И ПЪРФОРМАНС В КОНТЕКСТА НА ИЗЛОЖБИ И МУЗЕИ

Лектор: Марияна Цветкович (Сърбия)

Все повече утвърдени институции в сферата на визуалните изкуства (галерии, музеи, биеналета) развиват постоянни и добили широко признание програми, представящи съвременен танц и пърформанс в контекста на изложби. В същото време те изграждат стабилни отношения с влиятелни танцови институции и експерти. Лекцията ще се опита да разгледа контекста (културен, политически и икономически), в който тази тенденция се случва предимно в западни арт центрове. Тя ще предложи хипотези за потенциала, който можем да открием в танцовата практика за институционална критика. Накрая ще вземе под внимание и обратния ефект на влияние на музейните институции върху артистичните и организационни практики в полето на танца.

Лекцията ще представи няколко подбрани примери и ще предложи анализ на кураторски, артистични и теоретични концепции, с надеждата да отвори възможни перспективи за бъдещи изследвания в тази богата тема.

Марияна Цветкович завършва култура и културни политики в Университета за изкуства в Белград и в Университета Лион 2 във Франция. Съосновател е на „Станица“ – организация за съвременен танц, на балканската мрежа Номадска танцова платформа и на независимия културен център Magacin в Белград. Работила е в Музея за съвременни изкуства в сръбската столица (мениджър стратегическо развитие), а от 2009 г. преподава в програмата на ЮНЕСКО по културен мениджмънт и културни политика при Университета за изкуства в Белград. Инициатор и организатор е на различни програми и проекти в сферата на културните политики, международното и регионално сътрудничество, съвременния танц, визуални изкуства и музеи.

Лекцията и дискусията ще бъдат на английски език. Вход свободен.


С любезното домакинство на Галерия „Структура“, ул. „Кузман Шапкарев“ 9


Платформа Teachback/„Без дистанция” в рамките на 11. Международен фестивал за съвременен танц и пърформанс „Антистатик“ (20-30 април 2018) e част от проекта Life Long Burning, организиран от Локомотива и Номад Денс Академи България като представители на мрежата на Номадска танцова академия, с подкрепата на Програма “Култура “ на Европейския съюз.Проектът е финансиран от Програма “Култура” на Столична община, Министерство на културата на България и Министерство на културата на Република Македония. Реализира се със съдействието на Гьоте-институт България, Център за култура и дебат „Червената къща” и Галерия „Структура”.