Антистатик въпроси към Мелани Лейн

Home / Новини / Интервю / Антистатик въпроси към Мелани Лейн
Антистатик въпроси към Мелани Лейн

Антистатик въпроси към Мелани Лейн// „Жените-чудо“

Бодибилдингът е форма на себеизразяване

Какъв беше водещият интерес при създаването на „Жените-чудо“?

Преди няколко години развих силен интерес към силови форми на физически тренинг, които ставаха все по-популярни. Така започнах да изследвам и да се занимавам и с други начини на работа върху тялото извън балета, екзотичните танци и бокса. Особено ме интересуваше женският бодибилдинг, заради множеството пластове, които се разкриват при него. От една страна, това е много силов и дисциплиниращ спорт в индустрия, доминирана от мъжете. Той не отговаря на популярния образ на женското тяло и работата с него е много дълбока. Страшно ме впечатли фактът, че тренингът на бодибилдъра е насочен към постигане на определена скулптурна фигура, а не толкова към развиване на движението на тялото. Така и започнах да работя с жени в това поле, търсейки физически език, на който мога да преведа специфичната и дълбока връзка, която те имат със своето тяло.

Бодибилдингът е форма на себеизразяване. Той е много категоричен избор, особено за една жена. Образът на тялото е същностна част от социалната тъкан. Затова и изборът да градиш образ на мощна физика е ясно послание за сила, контрол и независимост. Той навярно е и съпротива срещу доминиращия разказ за женствеността, като демонстрира какво още тя би могла да бъде. Иронията е, че за да постигнеш такова тяло, се изисква голяма саможертва и страхотна дисциплина. А те съдържат в себе си също така уязвимост и крехкост, които контрастират на силата и мощта на мускулите.

Какво преживяване искате да създадете за публиката с това представление?

Представлението дава на зрителите един нов поглед върху изключително силовия спорт на тези две жени на сцената и говори за личния и дълбок начин, по който те преживяват своите тела. Разбира се, засяга се темата за физическата сила и образа на женското тяло, но също така се отваря перспектива към уязвимостта и менталната издръжливост, присъщи на този спорт. Надявам се представлението да провокира всеки да се замисли за връзката си със собственото тяло, за да разбере неговия потенциал, какъв образ за себе си то създава, неговата сила и граници.

Вие сте работили в най-различни естетически посоки и артистични контексти в сферата на съвременния танц. Какво още поддържа вашия интерес към тази форма на изкуство? Как бихте определили своята позиция към нея?

Като артист аз непрекъснато се уча от различни сътрудничества и творчески изследвания. Стремя се да работя с хора, които си задават въпроси за тялото и неговите разнообразни форми и начини на представяне. В хода на работа върху последните ми представления се свързах с професионален балетист, боксьор, изпълнител на екзотични танци, 12-годишно момиче и, разбира се, бодибилдъри-жени. Има толкова много други и различни истории извън онези, които най-често се представят в обществото и доминират в него. Аз се интересувам именно от тях, уча се от тях и ги превеждам в представления.

Въпроси: Антистатик