Антистатик интервю с Марк Томкинс

Home / Новини / Интервю / Антистатик интервю с Марк Томкинс
Антистатик интервю с Марк Томкинс

Антистатик интервю с Марк Томкинс,
„В почит към…“ Трибют на Вацлав Нижински, Валеска Герт, Жозефин Бейкър и Хари Шепард

Исках да намеря своя път в цялата сложност на четирима легендарни танцови артисти и личности

Какъв беше водещият ви интерес при създаване на солата, обединени „В почит към…“? Как решихте да подходите към артистичната природа на четири легендарни личности в танца на 20. век?

Тези сола са създадени независимо едно от друго в период от почти десет години, от 1989 г. до 1998 г. Нижински и Жозефин Бейкър бяха направени по специална покана, а Хари Шепард и Валеска Герт бяха моя инициатива. Въпреки че и четирите сола се оказаха трибют на легендарни артисти, не е мислено те да бъдат показвани заедно. През 1998 г. имах възможността да ги представя в рамките на една вечер на фестивала „Импулстанц“ във Виена. Бях много изненадан и въодушевен, като открих сходства помежду им и публиката можеше да ги следи.

В основата на подхода ми беше да създам и изпълня сола за тези уникални легенди и революционери на танца, като в същото време да остана себе си; да породя усещания и възприятия, а не да илюстрирам техния живот и работа. Да намеря свой личен път в цялата сложност на всеки един от тях, като се занимавах едновременно с публичния им и с личния им живот. Когато работиш с исторически личности, е важно да дадеш на публиката контекст и да споделиш с нея своите отправни точки, но също така и да разшириш собствената си фантазия и да я отведеш на едно по-тайнствено място.

Как бихте определили артистичната си позиция в танца и пърформанса днес?

Аз не се опитвам да определям някаква позиция. Правя неща, които ме интересуват – понякога групови представления, понякога сола, понякога импровизации, понякога концерт…

В момента работя върху соло, което се казва „Да останеш жив“. То е за живота, остаряването и смъртта. От десет години не бях правил соло за самия себе си и почувствах потребността да се свържа отново с това специално състояние, което то предполага. Стремя се да не се повтарям и да следвам новите желания, които идват в хода на промяна на въпросите и интересите, които ме занимават.

Въпроси: Антистатик