ГОСПОДЪТ МИ Е ПО-ДОБЪР ОТ ГОСПОДА ТИ

Home / Архив / 14 - 20 април 2016 / ГОСПОДЪТ МИ Е ПО-ДОБЪР ОТ ГОСПОДА ТИ
ГОСПОДЪТ МИ Е ПО-ДОБЪР ОТ ГОСПОДА ТИ

17 април / 19:30 ч. / ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс

Елена Бото (Португалия / Германия)

ГОСПОДЪТ МИ Е ПО-ДОБЪР ОТ ГОСПОДА ТИ

Концепция, изпълнение и пространствено решение Елена Бото Звуков дизайн и изпълнение Джошуа Рутер (премиера) / Марк Филип Габриел Драматургичен консултант Ива Свещарова Звукови устройства и микрофон (проучване) Никола Пипер Светлинна адаптация и управление Виктор Пекуено, Никола Пипер Сътрудници Флориан Файгл, Виктория Перез Ройо, Тал Илан и София Ню С подкрепата на Междууниверситетски център за танц (HZT), Университет за изкуства, Берлин

Времетраене: 80 мин.

На английски език

Авраамскa цялост“ (или Господът ми е по-добър от Господа ти) подхваща от дистанция болезнено актуалната днес тема за Бога и религиите. Още от неслучилото се жертвоприношение на Исмаил/Исаак, през Страстите Христови до Корана описанията за това как да се подхожда към неверието, към запазване целостта на Бога като че ли по-скоро са създавали разединение, отколкото да са обединявали. Използвайки елементи от различни начини на изобразяване на Бога, както и молитвени жестове, ритуални практики и символи в някои от Авраамските религии – юдаизъм, християнство и ислям, а също и от хумористични интерпретации в библейските писания и в Корана, Елена Бото представя Бога като женско създание и му придава психологически характеристики. Тя е хибридно същество, което непрекъснато се трансформира. Тя е „Майката“ на всички неща, Създателя, Суверена, Абсолютното. Но в крайна сметка Тя се разкрива като уязвимо, егоцентрично създание, умоляващо за любов. Едно самотно и старо същество, неспособно да представи Рая и често оплакващо се. Тя е курвата, терористът, изнудвачът, домакинята, шефът, но и абсолютният пърформър.

Елена Бото е артист в сферата на съвременните изпълнителски изкуства от Португалия, но през последните години живее и работи в Берлин. Тя тръгва от физическия театър и задълбочено се занимава с метода на Гротовски за физически действия. От 1996 до 2005 е част от театър „Acto – Институт за театрално изкуство“ (Португалия). През 2006 започва да работи като независим артист и изследовател, създавайки собствени представления. Оттогава е представила над десет сценични работи. През 2015 завършва с отличие новаторската магистърска програма „Соло/ Танц/ Авторство“ към Университета за изкуства в Берлин. В последните си работи е заложен интересът към социални и политически въпроси и как те могат да бъдат подложени на деконструкция.

Гостуването на продукцията се осъществява с подкрепата на Гьоте-институт България.

Билети: 10/ 8 лв.

Снимка: André Uerba