КАКВО БИ СТАНАЛО, АКО БОЙС ДОЙДЕ ДА ТАНЦУВА С НАС

Home / Без дистанция / Без дистанция 2016 / КАКВО БИ СТАНАЛО, АКО БОЙС ДОЙДЕ ДА ТАНЦУВА С НАС
КАКВО БИ СТАНАЛО, АКО БОЙС ДОЙДЕ ДА ТАНЦУВА С НАС

19 април, Derida Dance Center

КАКВО БИ СТАНАЛО, АКО БОЙС ДОЙДЕ ДА ТАНЦУВА С НАС

Уъркшоп с Фернандо Белфиоре (Бразилия / Холандия)

Танцовият и пърформанс артист Фернандо Белфиоре ще обедини идеи на немския неоавангарден артист, представител на движението Флуксус – Йозеф Бойс, за да подпомага и води уъркшопа. Идеите за трансформацията, социалната скулптура и шаманизма ще бъдат използвани като практики за творческа работа, основаваща се на физикалността и за артистична работа, свързана с трансформирането на елементи.

Уъркшопът ще създаде условия, в които движението е материалност, търсеща начини да въздейства на пространството, да смущава реалността и да променя обстоятелствата на възприятието.

Като противовес на идеите на Бойс, уъркшопът ще бъде обграден от поп музика, сексуална енергия и театраленост, които ще се намесят, за да се постигне променено състояние на съзнанието.

„Ако креативността се отнася до трансформация, промяна и развитие на субстанцията, то тя може да бъде прилагана към всичко на този свят и вече не се ограничава само до изкуството…“ Йозеф Бойс (1960)

Участие с покана.

Фернандо Белфиоре работи като хореограф и изпълнител в Амстердам. Той завършва в престижното Училище за развитие на нов танц SNDO в Амстердам през 2011. Преди да се премести в Европа, той следва „Театър“ в университета в родния му град Сао Паоло. Работил е като изпълнител в проекти на легендарната Дебора Хей и на съвременни хореографи като Джерами Уайд, Ибрахим Курайши и др. Представя собствени хореографии в Европа и Бразилия. Дипломното му представление  “The miserable thingе номинирано за наградата за хореография на фестивала ITS и получава награда за режисура на Фестивала АСТ в Испания през 2012. От 2011 е резидентен артист в продукционния център Dansmakers в Амстердам, където създава солото си „You Must“, на което Иво Димчев е драматургичен сътрудник. Неговите пърформанси са интензивни, енергетични, силно интуитивни и визуални. Присъствието на изпълнителя и въздействието му върху възприятията на публиката са основен интерес в неговата работа. Те представят едно примитивно и уязвимо тяло в контраст с микс от елементи от поп и от масовата култура.

Реализира се от Derida Dance Center с подкрепата на Фонд за развитие на публики на Aerowaves и като част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Снимка: Giannina Urmeneta