ДА РАЗТЪРСИМ ПЛЪТТА!

Home / Без дистанция / Без дистанция 2016 / ДА РАЗТЪРСИМ ПЛЪТТА!
ДА РАЗТЪРСИМ ПЛЪТТА!

15 – 17 април, Derida Dance Center

MORE THAN NAKED

Уъркшоп с Дорис Улих (Австрия)

ДА РАЗТЪРСИМ ПЛЪТТА!

Уъркшопът се фокусира върху различни аспекти на голотата – какво е да бъдеш гол и да ставаш гол на сцената. Но той не изследва голотата като провокация, а като нещо, което е необходимо да бъде подложено на физическо изследване, като потребност за физическо изследване. Какви движения се генерират от голото тяло, които иначе не са възможни, когато сме с дрехи? Какви форми на власт и на уязвимост са присъщи на голото тяло? Какви форми на репрезентация, на излагане на показ, на публично демонстриране и на въображение произвежда то? В рамките на уъркшопа се отделя специално внимание на работата с масата на тялото, с плътта, с пълнотата и мазнината на тялото, с кожата и със скелета. Тялото като месо се задвижва по различни начини – то пада и става, костите се пукат и експлодират, повърхността на кожата се размърдва, поти се и блести. Уъркшопът се занимава с инсцениране на тялото без дрехи, т.е. без да се губи конкретността на голотата. Какво означава днес за нас, през 2016 голото тяло да бъде тласнато в движение?

Уъркшопът е насочен към професионалисти от сферата на танца и пърформанса от България и Балканите. На четирима балкански артисти се отпускат стипендии за участие.

Такса участие: 15 лв.

За да кандидатствате за участие, изпратете ни своя артистична биография на dramaturgies.new@gmail.com до 25 март.

За повече информация: www.dramaturgynew.net

Дорис Улих е от водещите имена на съвременната танцова сцена в Австрия. От 2006 тя създава авторски представления. Улих си печели името на артист, който непрекъснато предизвиква нормираните образи и представи за тялото. През 2008 сп. „БалетТанц” я обявява за „Забележителен млад хореограф на годината“, а сп. „Танц“ й дава титлата „Танцьор на годината“ за 2011 и 2015. През 2013 получава наградата на Австрийското правителство за изключителни постижения в изпълнителските изкуства. Автор е на над 15 представления, сред които “Und”, “Spitze”, “More Than Enough”, “Rising Swan” (първото й соло, където играе умиращ лебед). Преподавала е в Tanzwerkstatt Wien, ImPulsTanz, Tanzquartier Wien, Conservatory of Vienna, Academy of Fine Arts Vienna,  k3 / Tanzplan Hamburg, Tanzhaus Zürich, Kunsthochschule Halle, Internationale Schillertage/Nationaltheater Mannheim, Theateracademy Helsinki, Beijing Fringe Festival/China, Movement Research / NYC, Love-In / Toronto, Studio 303 / Montreal и др. От 2015 е постоянен преподавател в Семинар за изпълнителски изкуства „Макс Райнхард“ към Университета за музика и за изпълнителски изкуства във Виена.

Уъркшопът се провежда и с подкрепата на Австрийското посолство в София и със съдействието на Derida Dance Center.

Снимка: Откриване на „Импулстанц“ 2015 с “Hit The Boom”, хореография Дорис Улих. (c) Manfred Werner (Tsui)